India har gått forbi Kina som verdens mest folkerike land. Hva vil dette bety for verdensøkonomien og finansmarkedene på lang sikt? Dette diskuterer Bjørn Erik og Roger i ukens #pengepodden.

Bjørn Erik og Roger tar for seg forskjeller og likheter i de to landene:
- Demografi: De demografiske fremtidsutsiktene for India og Kina er dramatisk forskjellige. I Kina har innbyggertallet allerede passert toppen og i 2022 krympet antallet kinesere. I India vil befolkningen fortsette å vokse i mange år. Dette skyldes dels at Kina har en aldrende befolkning, mens i India er over 50 prosent av befolkningen under 25 år.
- Styresett: India er et demokratisk og relativt næringslivsvennlig land med ytringsfrihet. Kina er en kommunistisk ettpartistat med stor statlig kontroll og planlegging. Lav grad av ytringsfrihet.
- Næringsliv: India har en stor tjenestesektor, med IT og finans som vekstområder. Kina har vært «verdens fabrikk» i mange år.
- BNP per innbygger: Kinas BNP per innbygger er ca 10.000 dollar, mens India er ca 2.000 dollar. Så India er fremdeles et fattig land.
- Økonomisk vekst: Kina har hatt høyere økonomisk vekst enn India de siste 10-20 årene, mens India forventer å vokse mest fremover.
- Arbeidsmarked: India har en stor andel av befolkningen utenfor det formelle arbeidsmarkedet. India har en lav andel kvinner (20-25 %) i jobb. I Kina jobber en langt større andel av befolkningen, også blant kvinner.
Aksjemarkedene i India og Kina
(fra 21:28) Aksjemarkedet i India har vært sterkt i mange år, i motsetning til det kinesiske. Siste 5 og siste 10 år har det indiske aksjemarkedet, målt med MSCI India, gitt i overkant av 10 % annualisert avkastning. Det er om lag på nivå med Verdensindeksen. Emerging Markets-indeksen (vekstmarkeder) har gitt under det halve i samme perioden. Aksjemarkedene i Kina (som utgjør ca 1/3 del av EM-indeksen) har gjort det spesielt svakt, forteller Bjørn Erik.India utgjør 14 % av MSCI Emerging Markets-indeksen.

Bjørn Erik forteller hvordan man kan få eksponering mot den indiske børsen, hvis man vil ha litt krydder i en diversifisert portefølje. Man kan kjøpe et vekstmarkedsfond, som normalt har en andel i indiske selskaper. Eller man kan kjøpe et India-land fond. Nordnet har 14 aksjefond som investerer i India samt 5 ETFer (børsnoterte fond) som investerer i indiske aksjer.
Merk at avkastningen på utenlands-forvaltede verdipapirfond / aksjefond notert i andre valutaer (fra feks BlackRock og JP Morgan) er oppgitt i NOK. Mens avkastningen på utenlands-forvaltede ETFer notert i andre valutaer er oppgitt i lokal valuta, dvs. euro eller dollar.
Til slutt poengterer Bjørn Erik at det er liten sammenheng mellom økonomisk vekst i et land og børsutviklingen i landet. EM har hatt høy økonomisk vekst i mange år, men svak børsutvikling etter finanskrisen. Dette skyldes blant annet større politisk risiko, dårligere selskapsstyring, mer korrupsjon etc.. Mye penger forsvinner på veien til aksjonærene.