Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Vil India bli det neste Kina?

India har gått forbi Kina som verdens mest folkerike land. Hva vil dette bety for verdensøkonomien og finansmarkedene på lang sikt? Dette diskuterer Bjørn Erik og Roger i ukens #pengepodden.

Bjørn Erik og Roger tar for seg forskjeller og likheter i de to landene:

  • Demografi: De demografiske fremtidsutsiktene for India og Kina er dramatisk forskjellige. I Kina har innbyggertallet allerede passert toppen og i 2022 krympet antallet kinesere. I India vil befolkningen fortsette å vokse i mange år. Dette skyldes dels at Kina har en aldrende befolkning, mens i India er over 50 prosent av befolkningen under 25 år.
  • Styresett: India er et demokratisk og relativt næringslivsvennlig land med ytringsfrihet. Kina er en kommunistisk ettpartistat med stor statlig kontroll og planlegging. Lav grad av ytringsfrihet. 
  • Næringsliv: India har en stor tjenestesektor, med IT og finans som vekstområder. Kina har vært «verdens fabrikk» i mange år.
  • BNP per innbygger: Kinas BNP per innbygger er ca 10.000 dollar, mens India er ca 2.000 dollar. Så India er fremdeles et fattig land.
  • Økonomisk vekst: Kina har hatt høyere økonomisk vekst enn India de siste 10-20 årene, mens India forventer å vokse mest fremover.
  • Arbeidsmarked: India har en stor andel av befolkningen utenfor det formelle arbeidsmarkedet. India har en lav andel kvinner (20-25 %) i jobb. I Kina jobber en langt større andel av befolkningen, også blant kvinner.

Aksjemarkedene i India og Kina

(fra 21:28) Aksjemarkedet i India har vært sterkt i mange år, i motsetning til det kinesiske. Siste 5 og siste 10 år har det indiske aksjemarkedet, målt med MSCI India, gitt i overkant av 10 % annualisert avkastning. Det er om lag på nivå med Verdensindeksen. Emerging Markets-indeksen (vekstmarkeder) har gitt under det halve i samme perioden. Aksjemarkedene i Kina (som utgjør ca 1/3 del av EM-indeksen) har gjort det spesielt svakt, forteller Bjørn Erik.India utgjør 14 % av MSCI Emerging Markets-indeksen.

Bjørn Erik forteller hvordan man kan få eksponering mot den indiske børsen, hvis man vil ha litt krydder i en diversifisert portefølje. Man kan kjøpe et vekstmarkedsfond, som normalt har en andel i indiske selskaper. Eller man kan kjøpe et India-land fond. Nordnet har 14 aksjefond som investerer i India samt 5 ETFer (børsnoterte fond) som investerer i indiske aksjer.

Merk at avkastningen på utenlands-forvaltede verdipapirfond / aksjefond notert i andre valutaer (fra feks BlackRock og JP Morgan) er oppgitt i NOK. Mens avkastningen på utenlands-forvaltede ETFer notert i andre valutaer er oppgitt i lokal valuta, dvs. euro eller dollar.

Til slutt poengterer Bjørn Erik at det er liten sammenheng mellom økonomisk vekst i et land og børsutviklingen i landet. EM har hatt høy økonomisk vekst i mange år, men svak børsutvikling etter finanskrisen. Dette skyldes blant annet større politisk risiko, dårligere selskapsstyring, mer korrupsjon etc.. Mye penger forsvinner på veien til aksjonærene.

Abonner via RSS

Abonner via Acast

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
3 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Erling Ormseth
Erling Ormseth
17.11.2023 09:04

Heisann. Hvordan kan man investere i aksjer på børsen i India?

Bjørn Erik Sættem
Svar på  Erling Ormseth
19.12.2023 10:49

Hei Erling. Vi har 14 India-aksjefond på plattformen. Samt 9 India-aksje-ETFer. SE oversikt her: https://www.nordnet.no/market/funds?sortField=yield_1y&sortOrder=descending&freeTextSearch=india
Hilsen Bjørn Erik, spareøkonom i Nordnet

se epost
se epost
17.06.2023 11:59

De 14 Indiafondene dukker ikke opp, men ETF´ene dukker opp begge steder….