Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Slik har ekspertenes porteføljer utviklet seg i 2022 + prognoser 2023

I denne episoden går Bjørn Erik, Roger og Mads gjennom resultatene i sine porteføljer i 2022 (opptak gjort 16. desember). Alle tre er bak indeksen i 2022, men de har tatt litt innpå indeksen i 4. kvartal.

Våre tre økonomer har ulike investeringsstrategier: Roger er en langsiktig verdiorientert investor, mens Mads har en aktiv trendbasert strategi med mål om å slå Oslo Børs. Bjørn Erik er en langsiktig fondssparer med målsetting om å slå verdensindeksen. Finn ut hvordan de ulike økonomene forvalter pengene sine og hvem som har prestert best den siste tiden.

Mads: Minus 6 % siste 12 mnd, 5 % bak Oslo Børs i 2022

(fra 02:00) Mads sin Shareville-porteføljen består av 8 selskaper sentrert rundt råvarer, bank og teknologi. Se Mads sin portefølje i kakediagrammet under og på Shareville.

Mads er middels fornøyd med andre halvår, hvor han ligger omlag likt med indeks. Totalt for året ligger han imidlertid bak Oslo Børs Hovedindeks med 5 %, noe han slettes ikke er fornøyd med. Han har fått en skikkelig smell i hans største posisjon, Mowi, grunnet den uventede lakseskatten. Det svenske oljeselskapet Maha Energy har også bidratt negativt, som er ned over 20 % YTD. Største positive bidragsyter har vært Kitron, som er opp over 10 % i år.

Roger: Norske aksjer: -11 % siste 12 mnd, 11 % bak Oslo Børs

(fra 16:00) Roger har tre porteføljer på Shareville:

Roger legger skylden på mindreavkastningen i hans norske portefølje i 2022 på finansminister Vedum, som innførte lakseskatten uten forvarsel. Vedum har bidratt til å ødelegge tilliten til Oslo Børs, mener Roger.

Bjørn Erik er kritisk til at Roger har sittet på Tomra gjennom hele nedturen (over minus 40 % YTD), selv om selskapet var rekordhøyt verdsatt høsten 2021, med P/E på over 80.Selv gode selskaper kan kjøpes for dyrt, mener Bjørn Erik.Hør Roger sitt svar.

Kongsberg Gruppen er Rogers største positive bidrag i 2022, opp over 40 % YTD.

Bjørn Erik: Minus 9 % siste 12 mnd, 2 % bak Verdensindeksen

(fra 27:09) Bjørn Erik har tatt litt innpå igjen i 4. kvartal, og er tilbake til meravkastning siste 3 år. Men er 2 % bak Verdensindeksen i 2022 (per 16. desember). Ingen endringer i porteføljen i Q4. Se Bjørn Eriks Shareville-portefølje her og i kakediagrammet under.

I 2022 har han fått positive bidrag i 2022 fra Nordea Stabile Aksjer Global Etisk (+6 % YTD) og Storebrand Renewable Energy (+11 % YTD). Fond som har bidratt til mindreavkastning er Van Eck Video Gaming and eSports ETF (-28 %) samt Emerging Markets indeksfondet (-13 % YTD).

I september solgte Bjørn Erik halvparten av Nordnet Indeksfond Global ESG og byttet til KLPs valutasikrede globale indeksfond, da dollarkursen var 10,2 mot NOK. I dag er kursen 9,9, så veddemålet er litt i pluss så langt. Bjørn Erik presiserer at å slå av og på valutasikring kun er for spesielt interesserte.

Prognoser for 2023

(fra 39:08) Bjørn Erik går kort gjennom prognosene Roger, Mads og han selv ga for ett år siden for 2022. Renteprognosen var mest feil, mens aksjeprognosen og boligprisprognosen var stemte bedre. Gutta trodde på Norges Bank og FED sine rentebaner per desember 21, som viste seg til å være altfor lave, som følge av inflasjonssjokk og påfølgende renteoppgang. Den kraftige økningen i inflasjon og renter overrasket alle i studio. Ukraina-krigen likeså, selvsagt.

Nordnets trekløver spådde Oslo Børs opp mellom 5 og 17 % i 2022, mens fasiten per 16. desember er 0. Roger var nærmest med + 5 %. Alle mente at råvarer og verdiselskaper trolig ville gjøre det best, noe som stemte. De mente videre at Oslo Børs ville gjøre det bedre enn Verdensindeksen, noe som også stemte. Roger tippet oljeprisen i 75 dollar ved utgangen av 2022, som stemte noenlunde (80 dollar per 16. des). Boligprisene i Norge spådde Bjørn Erik opp 2 til 4 % i snitt, mens fasiten ved utgangen av november 22 er 1,1 %.

Utsiktene for 2023 er lav økonomisk vekst i verden, noe økte renter og et bra klima for verdiaksjer.

Roger tipper Oslo Børs opp 5 %, og at vær hjemlige børs vil gjøre det bedre enn Verdensindeksen. Roger tror videre at oljeprisen vil ligge rundt dagens nivå på 80 dollar. Mads spår Oslo Børs opp 10 %, og USA-børsen ned 10 %. Bjørn Erik: Oslo Børs opp 5 %, verdensindeksen opp mellom 0 og 5 %.

For renteutviklingen i 2023 støtter gutta seg til renteprognosene til sentralbankene i USA og Norge. For styringsrenten i Norge innebærer det en oppgang fra dagens 2,75 % til 3,0 % i 2023.

Når det gjelder boligprisene for 2023 spår Bjørn Erik flat prisutvikling nominelt, dvs et prisfall i reelle priser. Han presiserer at han tror på et prisfall i første halvår, og en oppgang i andre halvår. Mads tror på prisfall, og Roger mellom 0 og 5 % nominell prisoppgang.

Abonner via RSS

Abonner via Acast

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
1 Kommentar
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
23.12.2022 15:07

Pinlig å høre på Rogers teser om Momentum strategi, alle mine mentorer er momentum tradere fra Livermore til William Oneill. Håper ikke dere har over 1 mil i året, dere kan gå ned i lønn og senke den syke kurtasjen deres.