Gå til hovedinnhold
Nettleseren du benytter deg av, støttes ikke lenger av Nordnet. Klikk her for å se hvilke nettlesere vi støtter og anbefaler at du bruker.

#pengepodden – Nordiske aksjefavoritter med Kristian Tunaal

I denne #pengepodden-episoden har Bjørn Erik besøk av Kristian Tunaal, forvalter i Alfred Berg Nordic Gambak. Tema er Norden som investeringsområde, investeringsstrategi, nordiske favorittaksjer og utsikter.

Kristian startet opp fondet Alfred Berg Nordic Gambak i november 2018. Da gjestet han også #pengepodden. Siden den gang har fondet gitt i overkant av 70 % akkumulert avkastning, som er noen prosentpoeng bedre enn Morningstar-snittet for nordiske aksjefond, men noen prosentpoeng lavere enn Norden-indeksen. Fondet har 3 av 5 stjerner hos Morningstar – altså om lag gjennomsnittlig. Bjørn Erik spør om Kristian er fornøyd med innsatsen så langt.

Kristian svarer at prestasjonene svinger, og for ett år siden hadde fondet 5 av 5 stjerner. Det siste året har mindreavkastning ført til en «nedgradering». Han forklarer mindreavkastningen dels med den store eksponeringen mot nordiske bankaksjer, som fikk en smell under bankuroen i mars.

Norden som investeringsområde

(fra 16:30) Kristian forteller at han ser på de nordiske børsene som en verden i miniatyr, fordi de andre nordiske landene har sektorer som Norge ikke har. Til sammen er Nordens sektorsammensetning ganske lik verden. Norge har olje og sjømat, Sverige har industri, Danmark har helse og Finland har materialer (skog).

De siste 5 og 10 år har avkastningen til Norden-indeksen Nordic Countries Index gitt noe lavere enn Verdensindeksen MSCI World Index, i motsetning til de foregående 10 årene. Siste 10 år: 7,2 % annualisert for Norden vs 9,5 % annualisert for Verdensindeksen målt i dollar. Kristian forklarer dette med at norske og svenske kroner har svekket seg mye i de siste årene. Samt at de største (amerikanske) teknologiselskapene i verden har dratt verdensindeksen kraftig opp.

Investeringsstrategi

(fra 21:22) Kristian forteller om investeringsstrategien i Alfred Berg Nordic Gambak, som er en kombinasjon av fundamental analyse (regnskapstall etc) og sentimentanalyse (momentum-analyse). Regler for kjøp og salg diskuteres også.

På faktorprofilen på Morningstar scorer Alfred Berg Nordic Gambak høyt på momentum-faktoren, høyt på volatilitet, høyt på likviditet og midt mellom vekst og verdi. Stemmer dette med ditt inntrykk, spør Bjørn Erik.

Portefølje, aksjefavoritter og utsikter

(fra 30:19) Kristian lister opp de tre største posisjonene i fondet: Novo Nordisk (dansk helse), Sydbank (dansk bank), Altas Copco (svensk industri).

Andre selskaper som blir også diskutert er Danske Bank, lakseaksjer, Nordnet, Betsson og Evolution. 

To favorittaksjer som Kristian nevner er Sydbank og Danske Bank. Hør hvorfor.

Sektorer som Kristian vil holde seg unna er konsumaksjer som XXL og svenske eiendomsaksjer.

Utsikter fremover diskuteres på slutten. Kristian er forsiktig optimist. 

Abonner via RSS

Abonner via Acast

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer