Gå til hovedinnhold

#pengepodden sparing – Nytt nordisk aksjefond i Gambak-familien

I denne episoden av #pengepodden sparing får du høre mer om det nye aksjefondet Alfred Berg Nordic Gambak, som ble lasert 1. november. Forvalter Kristian Tunaal er gjest i studioet hos spareøkonomen vår, Bjørn Erik.

Kristian jobbet tidligere som aksjestrateg i DNB Markets, og han forteller litt om hvordan overgangen til livet som fondsforvalter har vært. Du får også høre mer om Gambaks investeringsstrategi, som kombinerer fundamental analyse og sentimentanalyse. Det blir også snakk om at de aktive nordiske (og norske) aksjefondene har klart seg meget bra i forhold til indeksfond, både på kort og lang sikt, og du får høre mer om årsakene til dette.

Derfor har Norden slått andre børser over tid

(fra 11:13) De nordiske børsene har gitt meget god langsiktig avkastning sammenlignet med de fleste andre lands børser. Bjørn Erik stiller spørsmålstegn ved hvorfor det er slikt, og Kristian begrunner det med at de nordiske økonomiene har vokst raskere enn utviklede økonomier de siste tiårene, noe som gir utslag i aksjekursene på lang sikt. Det kommer blant annet av godt styresett, lav politiskrisiko, liten grad av korrupsjon og lignende.

Bjørn Erik påpeker at de nordiske børsene svinger mer enn f.eks USA-børsen og Europa, og spør om meravkastningen mot verdensindeksen bare en kompensasjon for økt risiko. Kristian forteller at mens Norge har en veldig skjev fordeling mellom ulike sektorer, har Norden en langt mer balansert sektorfordeling. De nordiske børsene svinger således relativt lite i takt, 2018 er et godt eksempel på det.

Les mer om det nye fondet her: Alfred Berg Gambak Nordic

Slik forvaltes Alfred Berg Gambak Nordic

(fra 18:34) Alfred Berg Gambak Nordic skal være et aktivt aksjefond med en høy omløpshastighet i porteføljen, med rundt 1 i årlig turnover. Kristian forteller at han ikke har noen tydelige føringer på størrelsen på selskapene som kjøpes, men at hovedtyngden vil ligge på store og mellomstore selskaper. Verdi vs vekst er heller ikke tydelig fastsatt, siden det er sentimentet i markedet som avgjør.

Bjørn Erik spør om hvor lenge en aksje må falle, eller gi mindreavkastning, før fondet dumper aksjen. Hør Kristians svar i denne episoden av #pengepodden sparing.

Positiv til børsen fremover + aksjetips

(fra 24:53) Kristian uttalte til DN i slutten av oktober at han er overbevist om at hovedindeksenOslo Børs skal opp i 1000 poeng i løpet av seks til ni måneder. I podden redegjør han for sitt optimistiske syn.

Kristian forteller at det nye nordiske fondet har en overvekt i energisektoren og sjømatsektoren fra start. Oljeservice er han derimot negativ til. Han nevner også noen enkeltaksjer som han har som top-picks.

Hør forrige episode av #pengepodden sparing: Alt om Investeringskonto Zero og nye skatteregler

Abonner via RSS

Følg på SoundCloud

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer