Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Multi asset fond med råvarer og eiendom

I denne #pengepodden-episoden har Bjørn Erik besøk i studio av Thomas Nygaard, porteføljeforvalter og CEO i NorQuant Kapitalforvaltning. Tema er multi asset fond, altså fond som investerer i mer enn aksjer og rentepapirer. Andre aktivaklasser er typisk eiendom og råvarer.

Thomas er tidligere aksjeanalytiker. Han startet opp fondet Norquant Multi Asset i januar 2021, som investerer i aksjer, renter, råvarer og børsnotert eiendom. Investeringene gjøres gjennom ETFer. Fondet er kategorisert som et kombinasjonsfond med moderat risiko av Morningstar.

Lytt til episoden.

Fondet har fått en god start: Siden oppstart i januar 2021 har fondet gitt ca 20 % total avkastning. Siste 12 måneder er avkastningen 15 %. Hittil i år er avkastningen pluss 2 % (per 13.6.22). Dette er bedre enn referansdeindeksen Kombinasjonsfond Moderat NOK samt Verdensindeksen.

Trenger privatpersoner mer enn aksjer og renter i deres finansielle sparing, spør Bjørn Erik.

Investeringsstrategi

(fra 10:16) Thomas forteller om investeringsstrategien til NorQuant Multi Asset. Aktivafordelingen i fondet bestemmes ut ifra en kvantitativ modell som velger ut aktivaklasser med best momentum (positiv trend).

Per i dag er fordelingen mellom de fire aktivaklassene relativt like. Mellom 18 og 28 %. Men fordelingen endrer seg raskt, forteller Thomas. For eksempel har rentepapirer gått fra 0 ved årskiftet til over 25 % i dag. Og at aksjer har gått fra 75 % i januar 2021 til ca 25 % nå.

Det er råvarer som har stått for brorparten av avkastningen siden oppstart. Thomas forteller også hvilke råvareindeks-ETFer de investerer i.

Bjørn Erik spør om hvilke markedsklima NorQuant Multi Asset vil gjøre det svakt. Det er typisk i markeder uten en tydelig trend.

Korrelasjoner mellom de ulike aktivaklassene er viktig for multi asset fond – og dette diskuteres grundig.

Bjørn Erik nevner ”fiaskoen” Nordnet Smarte porteføljer, som også er multi asset fond – men med en risikopartitetsstrategi, hvor forvalter gearet opp lavrisiko-aktiva som renter. Dette fondet har gitt meget svak avkastning, og er besluttet lagt ned i løpet av sommeren. Thomas forteller at deres fond ikke er gearet (ikke risikoparitet), og er heller ikke valutasikret, som Smart-fondene er.

Oppstart av nytt forvaltningsselskap

(fra 40:11) Det er ikke helt enkelt å starte opp et nytt forvaltningsselskap i Norge. Norquant har nå ca 200 mill i forvaltningskapital etter halvannet års drift, og det holder vel ikke til å dekke kostnadene, spør Bjørn Erik. Thomas forteller at de bygger stein på stein, og at store institusjonelle investorer vil ha minst to års historikk før de går inn i fondet.

Avslutningsvis gir Thomas noen tips til lyttere som går med planer om å starte opp et nytt forvaltningsselskap.

Abonner via RSS

Abonner via Acast

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
3 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
22.06.2022 17:19

Jeg trodde vi var ferdig med multi-asset fond etter at Nordnet “smarte” porteføljer hadde kurskollaps som aldri fikk hentet seg inn igjen?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
25.06.2022 23:33

Hører du podden vil du lære at NN nettopp har tatt lærdom og ikke selv vil lage slike kompliserte fond 🙂

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
27.06.2022 13:40

Hei Per Willy. Nordnet tilbyr svært mange ulike fond og ETFer, både indeksfond, aktive fond, hedgefond, rentefond, kombinasjonsfond og noen multi asset fond. Hvis du hører gjennom podcasten stiller jeg en rekke kritiske spørsmål – samt nevner fiaskoen Nordnet Smarte Porteføljer. Jeg synes Thomas Nygaard i NorQuant svarer godt for seg, spesielt med at deres multi asset fond ikke har en risikoparitetsstrategi (med gearing) samt at fondet ikke er valutasikret.
Hilsen Bjørn Erik, spareøkonom