Gå til hovedinnhold

#pengepodden – «Finansnerden» om å bygge en spenstig fondsportefølje

I denne #pengepodden-episoden har Bjørn Erik besøk av«finfluencer»Stian fra «Finansnerden», som han kaller seg på Twitter/X. Tema er fondsvalg og porteføljebygging.

Stian ønsker ikke stå frem med fullt navn i #pengepodden, men Bjørn Erik har hatt dialog med Stian i flere år. Stian er i dag 42 år, og har jobbet i finansbransjen i mange år, sist som innholdsansvarlig for en norsk kapitalforvalter. I dag jobber han med å hjelpe organisasjoner med å få mer ut av pengene de putter i salg og markedsføring. På fritiden sender han ut et gratis ukentlig nyhetsbrev til 5 000 abonnenter.

Finansnerden sin investeringsstrategi

Stian forteller at han startet Finansnerden i 2013. Den gang hadde han en portefølje med en kjerne bestående av globale indeksfond med supplement av små selskaper samt verdiselskaper. De siste årene har han utvidet med teknologifond, en video gaming-ETF og et helsefond. Stian har også en spekulativ del (satellitt) på ca 10 %, med bitcoin, etherum og et eiendomsfond. Her er et innlegg fra Finansnerden som forklarer strukturen i fondsporteføljen hans.

Stian forteller at han har slått verdensindeksen med noen prosentpoeng det siste året og siste fem år. Stian forklarer hans meravkastning med at han har tatt høyere risiko enn markedet, og når rentene har vært lave i mesteparten av perioden og aksjemarkedene sterke, så har han fått betalt for det. Bjørn Erik er imponert over resultatene, siden han selv ligger bak indeksen.

Prinsipper for å håndtere risiko

(fra 25:20) Hva er de 5 dyreste feilene du har gjort, spør Bjørn Erik. Stian lister opp:

  • Å ha for lite conviction – å ha investert for lite – i case han har tro på
  • Å trade i spekulative biotek-aksjer som ung
  • Å forsøke å time markedet i 2018 – satt på gjerdet å ventet på en korreksjon
  • Å følge etter kjendisinvestorer i Norske Skog rett etter finanskrisen
  • Å bruke for mye tid på reseach av enkeltselskaper

Stian har utviklet noen prinsipper for å håndtere risiko, som han forteller om.

  • Ikke ha en for stor andel i investeringer som kan gå i 0.
  • Eie litt av alt. Diversifisering i flere aktivaklasser.
  • Overvekter regioner og sektorer som han har spesielt tro på.
  • Rebalanserer når en investering utgjør 2,5% mer enn hva han har bestemt at den skal utgjøre. Rebalanserer en gang i året – på bursdagen hans.
  • 10% av porteføljen er satt av til spekulative veddemål – som kan gå i null, men hvor gevinsten kan bli stor.
  • Selger halvparten i spekulative veddemål som dobler seg og la resten stå.

På slutten diskuteres fremtidsutsikter. Stian har overvekt i små selskaper, teknologi og helse – og har videre tro på meravkastning her. Krypto diskuteres også.

Abonner via RSS

Abonner via Acast

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer