Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Comeback for trauste verdiaksjer – eller bare et blaff?

I denne episoden av #pengepodden diskuterer vår investeringsøkonom Mads og vår spareøkonom Bjørn Erik sektor-rotasjonen vi har sett i november. Trauste verdiaksjer har omsider blitt populære igjen. Og spenstige vekstaksjer har sakket akterut. Hvorfor…? Og vil trenden vedvare?

Årsakene til sektorrotasjonen

(fra 07:57) Katalysatoren for sektorrotasjonen var positive vaksinenyheter den 9. november. Da meldte Pfizer og BioNTech om at coronavaksinen deres var mer enn 90 prosent effektiv. Da fikk markedet økt tro på at veksten i verdensøkonomien skulle komme raskere tilbake. Denne dagen steg Oslo Børs og de fleste andre aksjeindekser med rundt 4 prosent. Verdiaksjer, typisk innenfor sykliske bransjer som finans og energi, steg med det dobbelte, mens vekstaksjer, typisk IT-selskaper, ikke tok del i oppgangen.

Økte renter, som riktignok har falt noe tilbake igjen, nevnes også som årsak til sektorrotasjonen. Samt at Biden omsider er kåret som vinner av presidentvalget i USA.

Bør investorer posisjonere seg for et varig skifte mot verdiaksjer?

(fra 21:25) Er denne sektorrotasjonen et kortsiktig blaff eller en langvarig trend, spør Bjørn Erik. Det er naturlig nok vanskelig å spå om trenden er varig eller ikke. Men Bjørn Erik holder en knapp på at vekst vil være vinneren de neste årene også pga de lave rentene, og opprettholder en overvekt i teknologifond i hans fondsportefølje. Mads har hatt overvekt av sykliske aksjer, som oljeselskaper og finans, i sin aksjeportefølje lenge. Han har nå endelig fått en etterlengtet opptur.

Mean reversion-mekanismen diskuteres videre, som er en økonomisk teori som sier at aktivapriser og historisk avkastning til slutt vil gå tilbake til det langsiktige gjennomsnittet. Er denne mekanismen gjeldende også for sektorer og faktorer som verdi og vekst?

Du får også vite om Nordnets aksje- og fondskunder har posisjonert seg for en sektorrotasjon.

Oslo Børs er normalt priset

(fra 45:26) Mads forteller at PE på Oslo Børs er rundt 20, som er på nivå med USA og England – og noe høyere enn snittet de siste årene. PB er rundt 1,8, som er tett på en normal verdsettelse.

Slik bruker du nøkkeltall som PB og PE i din aksjeanalyse

Abonner via RSS

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer