Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Bank-kollaps i USA, med forvalterne i DNB Finans

Vil flere banker enn Silicon Valley Bank og Signature Bank gå over ende i USA? Hva er smitteeffektene i finansmarkedet? Er nå et godt kjøpstidspunkt for finansaksjer? Dette er temaene når vår spareøkonom Bjørn Erik får besøk i studio av Kjell Morten Hjørnevik og Knut Bakkemyr, forvaltere i aksjefondet DNB Finans.

DNB Finans har 4 av 5 stjerner i Morningstar, og er et relativt populært bransjefond blant Nordnets kunder.

DNB-forvalterne deler finans-sektoren i tre deler: Bank, forsikring og diversifisert finans. Fondet kan også investere i payment-selskaper og eiendom.

SVB-kollapsen

(fra 04:16) Kjell Morten forteller om hvorfor Silicon Valley Bank (SVB) gikk overende og ble overtatt av det amerikanske banksikringsfondet. SVB var en nisjebank mot tek-selskaper. SVB hadde plassert overskuddslikviditet i rentepapirer, og en stor andel med lang rentebindingstid. Den siste tiden har kundene tatt ut mye penger fra banken, og banken måtte selge rentepapirer for å ha nok cash å betale ut til kunder. Mange av rentepapirene måtte selges med betydelige tap, siden de hadde falt i verdi pga økte renter. Dermed ble tapene for tunge å bære, og myndighetene grep inn. 

Bjørn Erik spør om det fremdeles er en fare for en større «bank run» og flere konkurser. Kjell Morten tviler på at dette er starten på en bankkrise i USA, og tror dette er enkeltcase. Årsaken er at amerikanske myndigheter har reagert så raskt, og garantert for alle bankinnskudd i SVB og Signature Bank, også over garantigrensen på 250.000 dollar. I tillegg har FED utstedt et «gullkort» til alle amerikanske banker, som gjør at bankene kan bytte bort sine obligasjoner mot kontanter i et år.

DNB Finans har falt om lag 10 prosent fra toppnivåene for en måneds tid siden, men er fremdeles på plussiden hittil i år. Fallet er noe mindre enn amerikanske finansindekser, og om lag på nivå med europeiske finansindekser.

Kunne dette skjedd i Norge eller Europa, spør Bjørn Erik. Hør hva forvalterne svarer.

Bank-konkursene i USA har ført til at de lange rentene i USA og Europa har falt markant. Knut forteller litt om deres rentesyn fremover.

Utsikter på lang sikt for den globale finans-sektoren og innholdet i DNB Finans

(fra 27:13) Bjørn Erik spør om disse bank-konkursene i USA påvirker forvalternes langsiktige tro på finans-sektoren. Eller er dette bare et blaff som vi ikke snakker om når det har gått noen uker?

Langsiktige drivere for finans-sektoren diskuteres. Økte renter er bra for bank og forsikring, siden det gir muligheter for økte rentemarginer og høyere avkastning fra investeringsporteføljene i forsikringsselskapene. Økonomisk vekst er også en langsiktig driver for bank og forsikring. Økte finansieringsbehov innenfor f eks det grønne skiftet likeså.

Trusler for finans-selskaper diskuteres videre. Resesjonsfare, økte reguleringer innenfor compliance, hvitvasking og ESG, trusler fra fintech-selskaper med mer trekkes frem.

Forvalterne forteller om de største posisjonene i fondet, som er: Bank of America, S&P Global, Goldman Sachs og AXA.

Abonner via RSS

Abonner via Acast

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer