Gå til hovedinnhold

Optimismen tilbake på Wall Street?

Etter flere dager med nedgang på Wall Street, vendte børsene oppover torsdag. Med bare én handelsdag igjen av september, ligger måneden an til å bli en av de svakeste på lenge.

Disclaimer: Det er viktig å påpeke at denne børskommentaren er ment som generell informasjon, og skal ikke forstås som investeringsråd. Formålet er å gi leseren innsikt i verdensøkonomien og finansmarkedene, for å øke forståelsen og kunnskapen om disse områdene.

Morgenrapport – fredag 29. september

  • Vi tror Oslo Børs åpner opp 0,1%, eller innenfor intervallet [-0,3, 0,5]%.

Våre spådommer, utarbeidet klokken 06:33 i dag, baserer seg på utviklingen i de globale finansmarkedene etter forrige handelsdag, deriblant S&P 500 futures som er opp 0,5 % siden Oslo Børs stengte torsdag.

Wall Street

  • De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ COMP, DJIA og RUSSELL 2000) steg 0,7 prosent i snitt i går.
  • Trimble Inc (6,5%), Albemarle Corp (6%), Zebra Technologies Corp (4,9%), toppet vinnerlisten blant selskapene som inngår i S&P 500 indeksen.
  • Carmax Inc (-13,4%), AES Corp (-6,6%), Nextera Energy Inc (-4,8%), endte på bunn.

Etter flere dager med nedgang på Wall Street, vendte børsene oppover torsdag. Med bare én handelsdag igjen av september, ligger måneden an til å bli en av de svakeste på lenge. Historisk har september ofte vært en svak måned for aksjemarkedet, en tendens kjent som “September-effekten”.

Dette fenomenet har vist seg over flere tiår og kan tilskrives en blanding av porteføljejusteringer, psykologisk risikoaversjon og makroøkonomiske faktorer. Derimot har fjerde kvartal vanligvis vært aksjemarkedets sterkeste periode, stimulert av årsavslutninger, høytidshandel og forventninger til det nye året. Likevel bør investorer ikke basere beslutninger utelukkende på sesongmessige mønstre, men også ta i betraktning et bredere spekter av informasjon.

Asia

  • De største indeksene i Asia (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) er opp 1 prosent i snitt fredag morgen.

Hang Seng indeksen i Hong Kong, stiger markant i morgentimene, mens japanske Nikkei 225 vaker rundt nullpunktet. Børsene i Kina og Sør Korea var for øvrig stengt fredag, derfor er det ikke like mye påvrikningskraft å få frå denne regionen i dag.

Kina og Sør-Korea er økonomiske kraftsentra i Asia, og deres børser gir avgjørende innsikt i globale økonomiske trender. Som verdens nest største økonomi, har Kinas finansmarked direkte innflytelse på global handel, råvarepriser, og verdensøkonomiens helse. Sør-Korea, som er et teknologisk kraftsentrum med giganter som Samsung, gir viktige signaler om den teknologiske industrien globalt. Svingninger i disse markedene kan påvirke handelsrelasjoner, kapitalstrømmer, og geopolitisk dynamikk, noe som understreker deres sentrale rolle i det globale finanslandskapet.

Renter, valuta og råvarer

  • Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 93,13 dollar per fat, ned -0,6 prosent fra torsdagens nivåer. Gassprisen (Henry Hub Natural Gas) er opp 0,7 prosent i samme periode.
  • 1 USD koster i skrivende stund; 10,69 NOK, 10,9 SEK, 7,05 DKK og 0,95 EUR, mens 1 EUR koster; 11,3 NOK, 11,53 SEK og 7,46 DKK.
  • Rentekurven i USA er invertert (toårs renten, som står i 5,08 er høyere enn tiårs renten, som står i 4,59).
  • De langsiktige inflasjonsforventningene i USA, målt gjennom 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE), ligger på 2,39 prosent, mot Federal Reserve sitt mål på 2 prosent (Kilde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Det nærmer seg et nytt OPEC-toppmøte, og det forventes at dette vil påvirke oljeprisen i en eller annen retning. Det store spørsmålet er om Saudi-Arabia, som frivillig har holdt tilbake over en million fat olje daglig i lang tid for å stabilisere prisen, vil fortsette denne praksisen.

Gitt at oljeprisen nylig har stabilisert seg på over 90 dollar fatet, er det grunn til å tro at Saudi-Arabia, med sin betydelige produksjonskapasitet, kan vurdere å øke denne. Saudi-Arabia har historisk vært en nøkkelspiller i oljemarkedet siden oljeoppdagelsen på 1930-tallet, og landets innflytelse ble sementert med grunnleggelsen av OPEC i 1960. Gjennom tidene har de demonstrert sin betydelige makt, enten ved å utløse oljekriser på 1970-tallet eller fungere som en stabiliserende “swing producer”.

Imidlertid, med globale skift mot fornybar energi og deres eget initiativ, Visjon 2030, som sikter mot økonomisk diversifisering, kan Saudi-Arabias rolle og strategi i oljemarkedet endres i fremtiden.

Kilde: Rådata (renter, valutakurser, råvarepriser, indekser og aksjekurser) er hentet fra Infront.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer