Kl 15.30: Opsjonsbortfall i oljemarkedet

Oljemarkedet er preget av store selgere i dag også, men merk at det er opsjonsbortfall i dag, og det har ledet til en kraftig reversering høyere i de to foregående månedene. Dette er selvfølgelig ingen sikkerhet for at det skjer i dag også, men greit å ha det i bakhodet hvis man er short inn i kvelden. Det kan også være årsaken til at både Statoil og Seadrill har snudd opp i dag. 

Kommentarene rundt finanstilsynets forslag til demping av boligprisene, er ganske unisone. Alle peker på at det ikke er lånetilgang som er hovedproblemet, men tilbudet av boliger. Hvis regjeringen ikke kommer med en pakke som stimulerer til raskere regulering av tomter og billigere byggekostnader, får vi bare et selektivt marked med høyere priser.

Det første jeg tenkte var at nå vil det bli færre leiligheter til salgs. Grunnen er at de som sitter på en gunstig lånepakke nå, ikke vil få samme finansieringsmuligheter i neste runde, og lar derfor være å oppgradere eller switche seg høyere. Det betyr at leiligheter i storbyene som er populære for førstegangskjøpere ikke blir lagt ut for salg. Uheldigvis for teoretikerne i finanstilsynet så vokser det opp nye førstegangskjøpere hvert eneste år, slik at etterspørselen er rimelig konstant, men når utbudet krymper går prisene høyere.

For utbyggere som Selvaag Bolig, vil det være svært positiv med en pakke rundt utbyggingskostnader og reguleringer. Vi får se hva som kommer.

Karl Oscar Strøm tar opp noen viktige poenger når det kommer til å investere i Afrika i denne bloggposten. De fleste ønsker nok å gjøre dette gjennom aktivt forvaltede fond eller ETF’er. Problemet er at børsen i Sør-Afrika er den mest uviklede, og veier tyngst i referanseindeksen som fondene linker seg opp mot. Det er kanskje landene lenger nord, som vil se den største veksten, og ender man opp å få for liten eksponering der man ønsker.

Oppdatering kl 15.30: Goldman Sachs nedjusterer GDP estimatene for første kvartal til 2%. Det er på grunn av lavere byggaktivitet i boligsektoren i USA som trekker veksten ned. Det sender Wall Street ned fra start, men har liten effekt på de norske oljeaksjene som fortsetter videre opp.

Siv Jensen har rykket ut i en melding om at tiltakene til finanstilsynet ikke vil være de eneste regjeringen foreslår, og det vil mest sannsynlig komme tiltak på tilbud og etterpørselssiden. Ser vi glasset halvfullt, kan dette være regulatoriske ting for å få opp boligbyggingen. Gunnar Stavrum skriver at boligbyggingen faktisk er opp fra i fjor, noe som vil bidra til å dempe boligprisene.

 

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer