Gå til hovedinnhold

Opptur i Asia i natt. Oljeprisen under 80 dollar

De asiatiske børsene stiger i morgentimene, noe som gir håp om en positiv påvirkning fra denne regionen i dag. Svake inflasjonstall fra Kina har bidratt til deler av oppgangen.

Disclaimer: Det er viktig å påpeke at denne børskommentaren er ment som generell informasjon, og skal ikke forstås som investeringsråd. Formålet er å gi leseren innsikt i verdensøkonomien og finansmarkedene, for å øke forståelsen og kunnskapen om disse områdene.

Morgenrapport – torsdag 9. november

  • Vi tror Oslo Børs åpner ned -0,2%, eller innenfor intervallet [-0,6, 0,2]%.

Våre spådommer, utarbeidet klokken 06:50 i dag, baserer seg på utviklingen i de globale finansmarkedene etter forrige handelsdag, deriblant S&P 500 futures som er uendret siden Oslo Børs stengte onsdag.

Wall Street

  • De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ COMP, DJIA og RUSSELL 2000) falt -0,3 prosent i snitt i går.
  • Extra Space Storage Inc (10,6%), Axon Enterprise Inc (6,1%), DaVita Inc (5,9%), toppet vinnerlisten blant selskapene som inngår i S&P 500 indeksen.
  • Warner Bros Discovery Inc (-19%), Paramount Global (-7,9%), Biogen Inc (-5,7%), endte på bunn.

Nasdaq-indeksen (+0,1 %) steg for niende dag på rad, noe den ikke har gjort på flere år. Oppgangsrekken ble utløst av Feds rentebeslutning forrige uke. Mange håper og tror at rentetoppen i USA er nådd. Bredden i den siste tidens børsoppgang har ikke vært stor.

Det vil si at de små og mellomstore selskapene i Russell 2000-indeksen (-1,1 %) har slitt de siste fem dagene. Russell 2000-indeksen er en viktig barometer for små og mellomstore amerikanske selskaper og deres ytelse gir innsikt i økonomiens bredere helse.

Mens Nasdaq-indeksens oppgang antyder styrke i hovedsakelig teknologisektoren og blant store selskaper, indikerer Russell 2000-indeksens utvikling et varsel om at den økonomiske optimismen kanskje ikke er så omfattende.

Asia

  • De største indeksene i Asia (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) er opp 0,3 prosent i snitt torsdag morgen.

De asiatiske børsene stiger i morgentimene, noe som gir håp om en positiv påvirkning fra denne regionen i dag. Svake inflasjonstall fra Kina har bidratt til deler av oppgangen torsdag. Mens de fleste store økonomier i verden sliter med høy inflasjon, er dette ikke tilfellet for Kina.

Med andre ord antar de fleste investorer at de kinesiske myndighetene vil intensivere de økonomiske stimulanstiltakene i tiden fremover. Disse tiltakene kan inkludere rentekutt, økte offentlige utgifter eller skattelettelser, som alle kan bidra til å stimulere økonomisk vekst. Investorenes forventninger om disse mulige tiltakene kan dermed være en drivkraft bak den nåværende oppgangen i de asiatiske børsmarkedene.

Renter, valuta og råvarer

  • Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 79,52 dollar per fat, ned -1,4 prosent fra onsdagens nivåer. Gassprisen (Henry Hub Natural Gas) er ned -0,1 prosent i samme periode.
  • 1 USD koster i skrivende stund; 11,18 NOK, 10,89 SEK, 6,96 DKK og 0,93 EUR, mens 1 EUR koster; 12 NOK, 11,66 SEK og 7,46 DKK.
  • Rentekurven i USA er invertert (toårs renten, som står i 4,93 er høyere enn tiårs renten, som står i 4,49).
  • De langsiktige inflasjonsforventningene i USA, målt gjennom 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE), ligger på 2,34 prosent, mot Federal Reserve sitt mål på 2 prosent (Kilde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Oljeprisen handles nå under 80 dollar fatet, det laveste nivået på fire måneder. Dollaren derimot, har steget i perioden. Olje blir hovedsakelig handlet i amerikanske dollar på verdensmarkedet. Når dollaren styrker seg, blir det dyrere for investorer med andre valutaer å kjøpe olje. Dette kan føre til lavere etterspørsel etter olje og potensielt lavere priser.

Det er verdt å merke seg at selv om det finnes en historisk korrelasjon mellom oljeprisene og dollaren, er dette forholdet ikke alltid konsistent og kan påvirkes av mange andre faktorer, inkludert politiske hendelser, OPECs politikk, produksjonsnivåer, og endringer i energietterspørsel på grunn av teknologisk utvikling eller endringer i energipolitikken.

Kilde: Rådata (renter, valutakurser, råvarepriser, indekser og aksjekurser) er hentet fra Infront.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer