Gå til hovedinnhold

Opptur for små- og mellomstore selskaper

Nikkei 225 nærmer seg ny all-time high etter nytt børsrally i Japan i natt. De små- og mellonstore selskapene viste for øvrig vei på Wall Street i går. S&P 500 endte svakt ned.

Disclaimer: Det er viktig å påpeke at denne børskommentaren er ment som generell informasjon, og skal ikke forstås som investeringsråd. Formålet er å gi leseren innsikt i verdensøkonomien og finansmarkedene, for å øke forståelsen og kunnskapen om disse områdene.

Morgenrapport – tirsdag 13. februar

  • Vi tror Oslo Børs åpner flatt, eller innenfor intervallet [-0,4, 0,4]%.

Våre spådommer, utarbeidet klokken 07:22 i dag, baserer seg på utviklingen i de globale finansmarkedene etter forrige handelsdag, deriblant S&P 500 futures som er ned 0,2 % siden Oslo Børs stengte mandag.

Wall Street

  • De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ COMP, DJIA og RUSSELL 2000) steg 0,4 prosent i snitt i går.
  • VF Corp (6,9%), Diamondback Energy Inc (5,8%), Mohawk Industries Inc (5,5%), toppet vinnerlisten blant selskapene som inngår i S&P 500 indeksen.
  • Motorola Solutions Inc (-17,8%), ServiceNow Inc (-8,7%), Monolithic Power Systems Inc (-6,7%), endte på bunn.

Både Dow Jones Industrial Average (+0,3%), S&P 500 (-0,1%) og Nasdaq Composite (-0,3%) har nådd nye rekordhøyder i 2024. Russell 2000-indeksen, som består av små- og mellomstore selskaper, har underprestert sammenlignet med de førstnevnte indeksene de siste årene. Dette kan imidlertid endre seg hvis rentene kommer ned i tråd med markeds forventninger. Russell 2000-indeksen steg for øvrig nesten to prosent i går.

Små- og mellomstore selskaper, som dominerer Russell 2000-indeksen, er mer rentesensitive enn deres større motparter i indekser som Dow Jones Industrial Average, S&P 500, og Nasdaq Composite, hovedsakelig på grunn av deres større avhengighet av ekstern finansiering, vanskeligere tilgang til kapitalmarkeder, mindre driftsfleksibilitet, og et høyere vekstpotensial som medfører en høyere risikoprofil. Disse faktorene gjør at små- og mellomstore selskaper er mer sårbare for endringer i rentenivået, noe som kan påvirke deres finansieringskostnader, investeringskapasitet, og til slutt deres markedsverdier, spesielt i et miljø med skiftende renter.

Asia

  • De største indeksene i Asia (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) er opp 1 prosent i snitt tirsdag morgen.

Den japanske Nikkei 225 ledet an i Asia i natt. Hovedindeksen i Japan har steget betydelig de siste årene, ikke minst de to siste, og nærmer seg nå toppnivåene fra 1980-tallet. 1980-tallets skyhøye nivåer var for øvrig ikke forankret i fundamentale økonomiske forhold (det var en boble). I dag derimot, er oppgangen i vesentlig grad knyttet til utviklingen i økonomien.

Etter at boblen sprakk i begynnelsen av 1990-tallet, gikk Japan inn i en lang periode med økonomisk stagnasjon, ofte referert til som “det tapte tiåret”. Verdien på Nikkei 225 falt dramatisk, og mange selskaper slet med høy gjeld, fallende priser, og lav vekst. Indeksen nådde et lavpunkt på rundt 7,000 poeng i april 2003, langt under toppen fra 1989.

Børsene i Hong Kong og Shanghai var stengt på grunn av kinesisk nyttårsfeiring.

Renter, valuta og råvarer

  • Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 82,14 dollar per fat, opp 0,2 prosent fra mandagens nivåer. Gassprisen (Henry Hub Natural Gas) er ned -4,3 prosent i samme periode.
  • 1 USD koster i skrivende stund: 10,5 NOK; 10,41 SEK; 6,92 DKK og 0,93 EUR, mens 1 EUR koster: 11,3 NOK; 11,21 SEK og 7,45 DKK.
  • Rentekurven i USA er invertert (toårs renten, som står i 4,48 er høyere enn tiårs renten, som står i 4,18).
  • De langsiktige inflasjonsforventningene i USA, målt gjennom 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE), ligger på 2,24 prosent, mot Federal Reserve sitt mål på 2 prosent (Kilde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Oljeprisen fortsetter å svinge, både på oppsiden og nedsiden. Det siste døgnet har geopolitiske spenninger i Midtøsten bidratt til volatiliteten. Spørsmålet om hvorvidt Hamas og Israel, som har vært i krig i flere måneder, vil komme til enighet om en våpenhvile, er ett av de store spørsmålene for olje- og råvaremarkedene.

Geopolitiske spenninger i Midtøsten har en direkte og betydelig innvirkning på olje- og råvaremarkedene, hovedsakelig på grunn av regionens sentrale rolle i global oljeproduksjon og eksport, samt viktigheten av dens transportruter som Suezkanalen og Hormuzstredet. Enhver trussel mot produksjon eller transport av olje fra dette området kan føre til frykt for forsyningsknapphet, som driver opp oljeprisene.

Risikopremie, spekulasjon basert på forventninger om forsyningsforstyrrelser, og endringer i investoratferd under usikkerhet bidrar ytterligere til volatilitet i markedene. Derfor er spenningsnivået i Midtøsten nøye overvåket av markedsaktører, ettersom det kan ha umiddelbare og merkbare effekter på global olje- og råvareprisene.

Kilde: Rådata (renter, valutakurser, råvarepriser, indekser og aksjekurser) er hentet fra Infront.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer