Oppdatering kl 15.44: Bankene er alltid viktigst!

De fleste har et forhold til banken, forsikringsselskapet og andre finansinstitusjoner som de har til maling av vedskjulet på hytta. Lite interessant men nødvendig av og til. Det er veldig synd, fordi bankene er det største barometeret på hva som går riktig og galt i økonomien. Apetitten til å låne ut penger til privatpersoner som ønsker å kjøpe bolig, avhenger av eiendomsmarkedet og risikobildet generelt. Utlån til bedrifter som trenger kapital? også fullstendig avhengig av risiko og betaling deretter. Ergo kan man lese mye i bankenes resultatregnskap. Øker utlånsbalansen, betyr det at økonomene ser en lysere fremtid, noe som bør være bullish for den jevne aksjeinvestor. Misforstå meg rett, de kan ta grådig feil, det så vi i 2oo8, men poenget er at et snitt av bankenes “performance” sier mer om økonomien enn diverse makrotall. Hvorfor det? jo fordi det er ekte penger. Det er resultatet av en virkelighetsoppfatning om hvor samfunnet er på vei, og således har vi fått et sterkt tegn i dag, bare se på DNB kursen. Bevegelsen er ikke en isolert hendelsen, de amerikanske bankene er opp +10% i januar, og ville de steget på godt volum hvis bankene selv og investorene ikke var optimistiske for 2013?

Ingen bombe at Norske Skog sliter i dag, jeg har vært bearish til aksjen i snart 5 år. Problemet er at balansen er fyllt opp av areal og skog, som mange overvurderer. De langen linjene forblir at etterspørselen etter papir faller som en sten. Nå snakker vi ikke om notatblokkene på skolen, men verdens avisproduksjon og løsblad. Den kommer ikke tilbake, og hvis de ikke finner andre bruksområder så vil dette være en døende bransje.

Orkla er et marginspill, selv om de økte bunnlinjen fra i fjor vil det fortsatt være massivt press fra internasjonale brands og egne merker hos butikkjedene. Da Ica outsourcet innkjøpet til Norgesgruppen, tror du det var negativt eller positivt for Orkla? Mer markedsmakt betyr billigere innkjøp av Grandiosa, uansett om Hagen/Korsvold selger unna eiendeler i et raskt tempo. Orkla må kjøpe nye merkevarer, men de er i seg selv enten under press eller veldig dyre. Hva er vekststrategien?

Jeg har ikke fått rett på Statoil enda, fordi kursen er opp, men er det rett tidspunkt å eie dette store oljeselskapet? De meldte at produksjonen blir lavere i år, og dette er det viktigste tallet for analytikere og investorer. Jeg ser at de øker investeringene, som godt kan kaste av seg om 2-7 år, men i det neste året vil det strømme inn mindre penger enn forventet. Her er det viktig å skille mellom leteselskaper som lever på forhåpningen, og Statoil som lever av å selge olje. (med verdens høyeste kostnader)

Ut over det, er jeg kjempebull!

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer