Oppdatering kl 16.07: Noen få punkter igjen

Oppdatering kl 11.56: til årsbeste, og da ser det ut som markedet har ristet fra seg dårlige BNP tall, og et par inntjeningsprekker på selskapssiden. Dette er nå kjent informasjon, og det er ikke slik at store investorer selger aksjer neste uke fordi veksten i Apple var svakere enn ventet forrige uke. Det går ikke lang tid fra informasjonen er kjent, til den er inndiskontert. Er du av typen som synes BNP utviklingen i fjerde kvartal var dårlig, og derfor har solgt deg ut i frykt for at resten av markedet kanskje innser det samme som deg, bommer du. Det er ingen som tror veksten blir sterk i år uansett, og i mine øyne representerer det kun en oppside hvis tallene blir bedre enn ventet. Jeg tror ikke det kommer en korreksjon hvis BNP i USA vokser med 0.9% i stedet for ventet 2%, men skulle det komme 2.2%, så kan du banne på at aksjer stiger. Hele verden er tiltet mot vekst, og slike utslag på oppsiden utløser sterkere krefter enn det er mulig å forutse.

Jeg var usikker på Archer i dag tidlig, og fant det negativt at garantistene i emisjonen hadde satt streken 20% lavere enn aktuell børskurs. Etter et emisjonen har de $1.1 milliard i gjeld, og $500 mill i egenkapital. Det er enterprise value på $1.6 milliarder. Er det høyt? Husk at de tilbake i 2011, da alt klaffet, tjente $400 mill på bunnlinjen. De er ikke der nå, men onshore markedet kan komme tilbake, da er prisingen 4 x inntjening. Det er ikke dyrt.

YARA krabber videre opp, og jeg liker at det er ulike meninger om aksjen. Det betyr at de som tar feil må “gi opp”, og dermed dekke shorter eller kjøpe aksjen på høyere nivåer. Sikkert flere fond som er underinvesterte i gjødsel, fordi de tror at økt kapasitet skal drepe markedet i år. Det er gode nyheter!

Oppdatering kl 15.39: Non-farm payrolls kom inn 157.000, som var lavere enn ventet, men hvor mye betød det? Ingen verdens ting. Oppturen i aksjemarkedet er basert på flere variabler enn om McDonalds ansetter eller ikke. Et stor negativt skifte ville kunne skape frykt, men da må vi godt under 100.000 nye arbeidsplasser.

Oljeprisen falt 90 cent på få minutter, men husk at den er opp $5 de siste to ukene. Dette er ingen gamechanger, og gode tall fra Exxon Mobil skaper støtte. Statoil er opp!

NAUR er på taperlisten i dag, men steg i går. Her bør man være forsiktig, fordi de fortsatt har en vei å gå for å skaffe finansiering.

Jeg vil ønske alle en god helg, etter en forhåpentligvis god uke. Kjøpsanledningen kom midt i uken, og de to siste dagene har vært sterkest. Det er ingenting som tyder på at de gode tidene er over enda, selv om vi nå noterer Februar. Som nevnt tidligere er det mulig at stigningstakten avtar, men ikke misforstå det med at markedet skal ned -10% eller mer. Det tror jeg rett og slett ikke noe på.

Oppdatering kl 16.07: Både consumer confidence (Kom 73,8, ventet 71,4) og ISM (Kom 53, ventet 50) overrasket på oppsiden og markedet gjorde et nytt legg opp. Hva var det jeg skrev tidligere? Gode nyheter er gode nyheter, dårlige nyheter skal være ekstremt dårlig for at det har noen innvirkning på sentimentet. Det kalles bullmarked.

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer