Opec trengt i et hjørne

Dette innlegget er skrevet av tidligere investeringsøkonom i Nordnet, Tom Hauglund.

I etterkant av Opec-møtet har Goldman Sachs nedjustert oljen til 52 dollar fra 54 for inneværende år. Det som er interessant er at de mener oljen må holde seg under 50 dollar i 2018 og 2019 for å begrense Shale-Oil som kommer for full fart tilbake.

Opec må sette på bremsen eller gi full gass

Jeg frykter at Opec har trengt seg selv opp i et hjørne. Dagens kutt tar for lang tid, og gjør ikke nok med balansen på oljelagrene. Opec famler i blinde akkurat nå, og jeg tipper de ser på Shale-Oil som en skikkelig hodepine. Jeg mener de enten må sette på bremsen eller gi full gass. Det nytter ikke med en mellomting.

Med dagens kutt, som sakte vil gjenopprette balansen, ser vi at effekten ikke er at lagrene faller vesentlig, men at aktiviteten i USA har eksplodert.

Børsnotering av Saudi Aramco

I tilegg har Opec et tillitsproblem. Markedet er usikre på om dagens kutt er kun propaganda for å få best mulig betalt for deres IPO neste år av Saudi Aramco. For å sukre børsnoteringen senket nettopp myndighetene skatten for Saudi Aramco fra 85 % til 50 %, som igjen vil gå til utbytte.

Slik jeg ser det burde Opec enten droppe produksjonskuttet, få oljeprisen langt ned igjen, og på den måten strupe Shale-Oil. Eller så må de øke produksjonskuttet dramatisk slik at de fort får oljelagrene ned på et lavere nivå. Uansett hvordan man ser på det, er det ingen enkel løsning. Shale-Oil i USA har nok kommet for å bli, og vil fortsatt være en skikkelig hodepine for Saudi.

Les mer om saken hos CNN og CNBC.

Flere innlegg om temaet:

  1. OPEC støtter Oslo
  2. BørsXtra 22.mai: Storebrand Vekst selger bredt, Permian er OPECs hodepine
  3. Svakt i laks og olje, BW LPG taper på svake utsikter

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
1 Kommentar
eldste
nyeste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
30.05.2017 13:52

Bare for å stresse Saudi Arabia enda mer; Shaledrillerne er flinke til å hedge, det betyr at de kan låse inn priser nå og fortsette å produsere når markedet faller for å opprettholde markedsandel. I tillegg har shaledrillerne “tid” på sin side, da det blir billigere og mer effektivt (pga. teknologi) å utvinne olje fra år til år.