Gå til hovedinnhold

Ny opptur på Wall Street. Små- og mellomstore selskaper i fokus

Stemningen på de asiatiske børsene var positiv onsdag, noe som gir håp om støtte fra denne regionen i dag. Japanske Nikkei 225 var nok en gang ledende indeks i Asia.

Disclaimer: Det er viktig å påpeke at denne børskommentaren er ment som generell informasjon, og skal ikke forstås som investeringsråd. Formålet er å gi leseren innsikt i verdensøkonomien og finansmarkedene, for å øke forståelsen og kunnskapen om disse områdene.

Morgenrapport – onsdag 20. desember

  • Vi tror Oslo Børs åpner opp 0,2%, eller innenfor intervallet [-0,2, 0,6]%.

Våre spådommer, utarbeidet klokken 07:08 i dag, baserer seg på utviklingen i de globale finansmarkedene etter forrige handelsdag, deriblant S&P 500 futures som er opp 0,2 % siden Oslo Børs stengte tirsdag.

Wall Street

  • De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ COMP, DJIA og RUSSELL 2000) steg 1 prosent i snitt i går.

De mindre selskapene, som inngår i Russell 2000-indeksen (+1,9%), har vært i fokus den siste tiden, godt hjulpet av Federal Reserves ‘pivot’ tidligere i måneden. Begrepet ‘pivot’, brukt i finanskonteksten, spesielt relatert til Federal Reserve, betegner en markant endring i pengepolitikken, vanligvis fra en strammere til en mer lempelig tilnærming. Dette innebærer en overgang fra høyere renter og mindre pengetilførsel til lavere renter og økt pengetilførsel, ofte i respons til økonomiske nedgangstider eller resesjonsfrykt.

En slik pivot fra Federal Reserve påvirker finansmarkedene betydelig, og kan spesielt gi løft til aksjemarkedet, da investorer søker høyere avkastning, noe som ofte fører til økt interesse og vekst i aksjekurser, spesielt for mindre selskaper og vekstaksjer som er følsomme for renteendringer.

Enphase Energy Inc (9,1%), Catalent Inc (6,6%), Moderna Inc (4,3%), toppet vinnerlisten blant selskapene som inngår i S&P 500 indeksen. Factset Research Systems Inc (-2,1%), Molina Healthcare Inc (-1,9%), Epam Systems Inc (-1,6%), endte på bunn.

Asia

  • De største indeksene i Asia (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) er opp 0,7 prosent i snitt onsdag morgen.

Stemningen på de asiatiske børsene var positiv onsdag, noe som gir håp om støtte fra denne regionen i dag. Nikkei 225 var nok en gang ledende i Asia, en trend som har vedvart gjennom hele 2023. Den japanske sentralbanken valgte for øvrig å forholde seg rolig under gårsdagens rentemøte, som var det siste for året. Selv om både vekst- og inflasjonsimpulsene i den japanske økonomien er positive, vedtok sentralbanken likevel å opprettholde sin ultrastimulerende pengepolitikk.

Ultrastimulerende pengepolitikk er en svært ekspansiv finansiell strategi implementert av sentralbanker for å stimulere økonomisk vekst, spesielt under perioder med lav aktivitet eller inflasjon. Denne tilnærmingen inkluderer å sette rentene ekstremt lave, noen ganger til og med negative, og gjennomføre kvantitative lettelsesprogrammer der sentralbanken kjøper opp store mengder finansielle aktiva for å øke pengemengden i økonomien.

Sentralbankene kan også gi veiledning om fremtidig pengepolitikk for å påvirke markedenes forventninger og i noen tilfeller anvende mer uortodokse tiltak som direkte lån til bedrifter eller helikopterpenger. Målet er å motvirke deflasjon, fremme vekst og redusere arbeidsledighet, men denne politikken bærer også risikoer som økonomisk overoppheting og skapelse av finansielle bobler.

Renter, valuta og råvarer

  • Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 79,25 dollar per fat, opp 0,6 prosent fra tirsdagens nivåer. Gassprisen (Henry Hub Natural Gas) er opp 6,5 prosent i samme periode.
  • 1 USD koster i skrivende stund; 10,27 NOK, 10,17 SEK, 6,8 DKK og 0,91 EUR, mens 1 EUR koster; 11,3 NOK, 11,15 SEK og 7,46 DKK.
  • Rentekurven i USA er invertert (toårs renten, som står i 4,43 er høyere enn tiårs renten, som står i 3,91).
  • De langsiktige inflasjonsforventningene i USA, målt gjennom 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE), ligger på 2,19 prosent, mot Federal Reserve sitt mål på 2 prosent (Kilde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Dollaren har falt kraftig etter at den amerikanske sentralbanken signaliserte at rentetoppen etter alt å dømme er nådd, og at det første rentekuttet kan komme allerede i første halvår av 2024. Gitt dollarens dominerende rolle i verdensøkonomien, er dens svekkelse fra skyhøye nivåer godt nytt for ‘alle’.

Normalt, når rentene stiger, blir en valuta mer attraktiv fordi investorer kan få høyere avkastning ved å holde den valutaen. Men når renteøkningene stopper eller rentene senkes, kan valutaen falle i verdi. Dette har nylig skjedd med dollaren. Dette er viktig fordi dollaren spiller en sentral rolle i verdensøkonomien.

Mange råvarer, som olje, prises i dollar, og mange land holder store mengder dollar som reservevaluta. Når dollaren svekkes fra sine tidligere høye verdier, kan det gjøre import billigere for land som bruker andre valutaer og hjelpe til med å balansere økonomisk makt globalt. Derfor kan denne utviklingen ses som gode nyheter for mange land og aktører i den globale økonomien.

Kilde: Rådata (renter, valutakurser, råvarepriser, indekser og aksjekurser) er hentet fra Infront.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
2 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Tore
Tore
20.12.2023 09:11

Beste morgenrapporten jeg har lest med markedsanalyse og begrepsforklaring i en herlig kombinasjon