Gå til hovedinnhold

Ny nedtur på Wall Street. Rentemarkedet i fokus

Det meste falt på Wall Street tirsdag, med unntak av olje- og energirelaterte aksjer som steg kraftig på økte geopolitiske spenninger i Midtøsten. Russell 2000 endte ned 1,8 %.

Disclaimer: Det er viktig å påpeke at denne børskommentaren er ment som generell informasjon, og skal ikke forstås som investeringsråd. Formålet er å gi leseren innsikt i verdensøkonomien og finansmarkedene, for å øke forståelsen og kunnskapen om disse områdene.

Morgenrapport – onsdag 3. april

  • Vi tror Oslo Børs åpner opp 0,3%, eller innenfor intervallet [0, 0,6]%.

Våre spådommer, utarbeidet klokken 06:44 i dag, baserer seg på utviklingen i de globale finansmarkedene etter forrige handelsdag, deriblant S&P 500 futures som er opp 0,2 % siden Oslo Børs stengte tirsdag.

Wall Street

  • De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ COMP, DJIA og RUSSELL 2000) falt -1,1 prosent i snitt i går.
  • Phillips 66 (3,8%), Marathon Petroleum Corp (3,4%), Valero Energy Corp (2,7%), toppet vinnerlisten blant selskapene som inngår i S&P 500 indeksen.
  • Humana Inc (-13,4%), Norwegian Cruise Line Holdings Ltd (-8%), CVS Health Corp (-7,2%), endte på bunn.

Det meste falt på Wall Street tirsdag, med unntak av olje- og energirelaterte aksjer som steg kraftig på økte geopolitiske spenninger i Midtøsten. Russell 2000 endte ned 1,8 prosent, etterfulgt av Nasdaq Composite og Dow Jones Industrial Average, som begge falt med én prosent. S&P 500 (-0,7 %) klarte seg relativt sett best, godt hjulpet av en solid oppgang for en rekke store energiselskaper.

Geopolitiske spenninger i Midtøsten har tradisjonelt en direkte innvirkning på oljeprisene. Dette skyldes regionens betydelige bidrag til den globale oljeforsyningen. Enhver usikkerhet eller konflikt kan begrense tilbudet eller øke frykten for fremtidige forsyningsavbrudd, noe som driver oljeprisene opp.

Asia

  • De største indeksene i Asia (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) er ned -0,9 prosent i snitt onsdag morgen.

Gårsdagens nedtur på Wall Street forplantet seg til Asia i natt, dermed er det liten drahjelp å få fra disse regionene i dag. Stemningen på verdens børser er fortsatt god, men usikkerheten har økt betydelig de siste dagene på grunn av uroen i Midtøsten. Det store spørsmålet mange investorer stiller seg, er om oppgangen i energiprisene vil føre til ytterligere økninger i markedsrentene og utløse en større korreksjon.

Hvis energiprisene fortsetter å stige og dette resulterer i betydelige renteøkninger, kan det utløse en korreksjon i aksjemarkedet. En korreksjon, definert som en nedgang på 10 % eller mer fra markedets toppunkt, er en naturlig del av markedssyklusene. Det kan rydde opp i overvurderinger og tilby investeringsmuligheter til lavere priser. Det er viktig å være oppmerksom på at markedet påvirkes av en rekke faktorer. Så selv om energiprisene og rentenivåene er viktige å vurdere, utgjør de bare en del av det totale bildet.

Renter, valuta og råvarer

  • Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 88,98 dollar per fat, opp 1 prosent fra tirsdagens nivåer. Gassprisen (Henry Hub Natural Gas) er opp 0,7 prosent i samme periode.
  • 1 USD koster i skrivende stund: 10,83 NOK; 10,74 SEK; 6,92 DKK og 0,93 EUR, mens 1 EUR koster: 11,7 NOK; 11,57 SEK og 7,46 DKK.
  • Rentekurven i USA er invertert (toårs renten, som står i 4,7 er høyere enn tiårs renten, som står i 4,36).
  • De langsiktige inflasjonsforventningene i USA, målt gjennom 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE), ligger på 2,36 prosent, mot Federal Reserve sitt mål på 2 prosent (Kilde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Verdens viktigste rente, den amerikanske 10-årsrenten, steg til nye høyder i går og vaker nå rundt nivåene fra i fjor høst. Oppløftende makrotall fra USA sammen med økte oljepriser er to av faktorene som har påvirket rentemarkedet de siste dagene. Skulle inflasjonspresset i amerikansk økonomi stige som følge av “for sterke” makrotall, kan Federal Reserve “tvinges” til å holde styringsrenten (Fed funds Rate) høyere lengre enn tidligere antatt.

Kilde: Rådata (renter, valutakurser, råvarepriser, indekser og aksjekurser) er hentet fra Infront.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer