Gå til hovedinnhold

Ny all-time high på Wall Street. OPEC+ i fokus

Oppløftende kinesiske makrotall (Industrialle overskudd), bidro til optimisme på Asiabørsene måndag. Hvorvidt dette er nok til å løfte børsene i Europa i dag gjenstår å se.

Denne morgenrapporten er ment som generell informasjon og skal ikke tolkes som investeringsråd. Hensikten er å gi leseren innsikt i verdensøkonomien og finansmarkedene for å fremme forståelse og kunnskap om disse områdene. Se utfyllende disclaimer.

Morgenrapport – mandag 27 mai

  • Vi tror Oslo Børs åpner opp 0,2%, eller innenfor intervallet [-0,2, 0,6]%.

Vår spådom som er utarbeidet av Roger Berntsen – analytiker i Nordnet, klokken 06.51 i dag, er ment for edukativt formål og baserer seg på utviklingen i de globale finansmarkedene etter forrige handelsdag (historiske tall), deriblant S&P 500 futures som er opp 0,1 % siden Oslo Børs stengte fredag, oljeprisen som er opp 0,6 % i samme periode og USDNOK som er opp 0,1 %. Kursdrivende nyheter (resultater el.) fra selskapene som inngår i Oslo Børs er ikke hensyntatt i spådommen.

Roger Berntsen har eierinteresser i følgende selskaper nevnt i denne rapporten; Advanced Micro Devices, Palo Alto, CrowdStrike.

Wall Street

  • De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ COMP, DJIA og RUSSELL 2000) steg 0,7 prosent i snitt i fredag.
  • Deckers Outdoor Corp (14,2%), First Solar Inc (10,8%), GE Vernova Inc (9,7%), toppet vinnerlisten blant selskapene som inngår i S&P 500 indeksen.
  • Intuit Inc (-8,3%), Dayforce Inc (-7,6%), Elevance Health Inc (-4,1%), endte på bunn.

De fleste børsindeksene i verden har steget tosifret i inneværende år, inkludert den brede S&P 500 og den teknologitunge Nasdaq-indeksen. Nasdaq-indeksen steg til ny all-time high på fredag, godt hjulpet av chip-gigantene Nvidia, Advanced Micro Devices og Intel. Selskaper innen cybersecurity gjorde det også sterkt, deriblant Palo Alto og Crowdstrike. Det er verdt å merke seg at den japanske Nikkei 225 og den danske OMXC20 topper vinnerlisten i år blant de ledende børsindeksene.

OMXC20-indeksen, som består av de 20 mest omsatte aksjene på Københavns Fondsbørs, fungerer som en viktig målestokk for det danske aksjemarkedet. Blant de fremtredende selskapene i indeksen, skiller Novo Nordisk seg ut som en dominerende aktør. Dette selskapet, som er en global leder i helseindustrien, har stor innflytelse på indeksens prestasjon. Novo Nordisks suksess og omfattende forskning bidrar betydelig til Danmarks økonomiske vekst, og dens aksjer utgjør en betydelig andel av OMXC20-indeksen.

Asia

  • De største indeksene i Asia (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) er opp 0,4 prosent i snitt mandag morgen.

Oppløftende kinesiske makrotall (Industrialle overskudd), bidro til optimisme på Asiabørsene måndag. Hvorvidt dette er nok til å løfte børsene i Europa i dag gjenstår å se. Kinesiske makrotall gir en bred indikasjon på landets økonomiske helse. De vanligste makrotallene inkluderer BNP-vekst, industriproduksjon, detaljhandel, inflasjon, arbeidsledighet og industrielle overskudd. Nylige data for industrielle overskudd viser en positiv utvikling, noe som har bidratt til optimisme på asiabørsene.

Industrielle overskudd refererer til fortjenesten som selskaper i industrisektoren genererer. Dette tallet er en viktig indikator på økonomisk helse fordi det viser lønnsomheten og effektiviteten til industriselskaper.

Renter, valuta og råvarer

  • Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 82,3 dollar per fat.
  • 1 USD koster i skrivende stund: 10,58 NOK; 10,65 SEK; 6,88 DKK og 0,92 EUR, mens 1 EUR koster: 11,5 NOK; 11,56 SEK og 7,46 DKK.
  • Rentekurven i USA er invertert (toårs renten, som står i 4,95 er høyere enn tiårs renten, som står i 4,46).
  • De langsiktige inflasjonsforventningene i USA, målt gjennom 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE), ligger på 2,32 prosent, mot Federal Reserve sitt mål på 2 prosent (Kilde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Denne uken vil oljemarkedet være i fokus på grunn av det kommende OPEC+ toppmøtet. OPEC-landene, ledet av Saudi-Arabia, har de siste årene måttet redusere produksjonen for å stabilisere markedet og prisene. Det forventes at det mektige oljekartellet vil fortsette å holde produksjonen nede, men interne uenigheter kan føre til økt volatilitet i markedet.

Interne uenigheter innen OPEC+ oppstår ofte på grunn av uenigheter om produksjonskvoter, ulike økonomiske behov, geopolitisk rivalisering, og konkurranse om markedsandeler. Medlemslandene har forskjellige økonomiske og politiske situasjoner som påvirker deres holdninger til produksjonskutt, og rivalisering, spesielt mellom Saudi-Arabia og Iran, kan komplisere samarbeidet. Økonomiske utfordringer og konkurranse fra ikke-OPEC produsenter som USA bidrar også til spenningene. Sannsynligheten for slike uenigheter er høy, og de utgjør en vedvarende utfordring for å opprettholde stabiliteten i oljemarkedet.

Kilde: Rådata (renter, valutakurser, råvarepriser, indekser og aksjekurser) er hentet fra Infront.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer