Oppdatert kl 16.08: Norwegian, Lundin og Thatcher

I retrospekt var Norwegian på 200 kroner et kjøp, selv om risikoen på fredag var høy ettersom vi ikke viste utfallet av trafikktallene eller streiken. Problemet nå er fugleinfluesa. Jeg så flere overskrifter i dag tidlig, som tonet ned effekten av det nye “strainet” som var oppdaget i Kina. Utfordringen er hvis dette blusser opp igjen, som nevnt tidligere er fugleinfluensa for internasjonal presse, som flått for Dagbladet; Det selger aviser. Derfor er jeg usikker på om man skal hive inn masse Norwegian her på 210 kroner. To viktige faktører er i favør av aksjen, mens en taler for at det kan komme ytterligere volatilitet. Husk i tillegg at vi er opp +4% siden fredagen. Vi tar en sjekk på denne aksjen i morgen. “Gun to head” valget ville dog vært at denne skal høyere i det korte bildet..

Husk og les Arne Kvale sitt innlegg om verdsettelse i forhold til avkastningen på egenkapital. Veldig godt skrevet og forklart. Selv om en aksje virker dyr på mulitplene, skal de ha betalt for å bevise år for år at de klarer å skape avkastning på gjeldende kapitalstruktur. Vi finner nok av selskaper på Oslo Børs som ikke klarer å oppfylle dette vilkåret.

OPPDATERT kl 15.39: Norwegian i 215 kroner allerede, og det uten de store short posisjonene. Det betyr at det er nye penger på vei inn, og uten de store overskriftene på fugleinfluensa, så er vel første “motstand” forrige topp på 240 kroner.

Nye oljefunn løfter oljeaksjene, og Lundin som har største delen av feltet stiger 3.5%. Dette motvirker nok et lite fall i oljeprisen etter lunch dag, men jeg ville vært forsiktig med å kjøpe nå. Nyheter pleier å bli kalde raskt, og ytterligere svekkelse i oljeprisen over natten, vil fange flere på feil side.

Det ryddes forståelig nok plass på forssidene når store personligheter som Margaret Thatcher går bort. Selv om hun var polariserende i sin tid, er det 23 år siden hun satt med makten, og jeg er stor tilhenger av å fokusere på det positive og ikke det negative når en 87 år gammel dame er død. En bedre geskjeft enn å krangle om hennes ettermæle, er å følge hennes eksempel som en motivasjon til å gjøre noe med livet sitt. Hun jobbet og stod på, mer enn de fleste, for å nå målene sine og de hun følte var riktige for landet. Vi kan godt krangle oss grønne om hvorvidt hun fikk rett i at en felles valuta og sentralbank i EU ville være en katastrofe, men det tjener ingen. Da er det hyggeligere å glede seg over at hun ikke var redd for å stå på arenaen, ofte alene og tale midt i mot gjeldende konvensjoner. Det er et eksempel til etterfølgelse.

“Disciplining yourself to do what you know is right and important, although difficult, is the highroad to pride, self-esteem, and personal satisfaction.”
Margaret Thatcher

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
1 Kommentar
eldste
nyeste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
08.04.2013 14:48

Er veldig enig i det du skriver om Norwegian og prising av aksjen. Dog vet jeg ikke helt om det er frykt for fugleinfluensa som er den store faren. Et samlet analytikerkor sliter med å klare å flytte kjøpsanbefalingene høyt nok, og enkelte av de snakker om en ytterligere dobling. Jeg tror ikke at det kommer til å bli scenario. Flybransjen er ikke rent økonomisk veldig attraktiv å være i, og er veldig kapitalintensivt. Ser ikke derfor for meg at det noen kommer til å bli noe særlig med utbytte, men at det kontinuerlig må reinvesteres i modernisering av flåten.… Les mer »