Norske SMB aksjer er tilbake

Norske SMB aksjer (OSESX indeksen) har gjort det bedre enn det brede Norske aksjemarkedet de siste 2 årene, men det har tatt tid å riste av seg effektene etter finanskrisen.

Norske SMB aksjer (OSESX indeksen) har gjort det bedre enn det brede Norske aksjemarkedet de siste 2 årene, men det har tatt tid å riste av seg effektene etter finanskrisen.

Forvalter av aksjefondet DNB SMB, Dag Hammer, forklarer årsakene til dette og gir oss sine vurderinger om norske SMB aksjer og fondet DNB SMB.

Du kan også høre Paul Harper i DNB Markets og Dag Hammer, forvalter av fondene DNB SMB og DNB Selektiv, diskutere norske aksjer og utsiktene for aksjemarkedet i denne podcasten

Hvorfor svake resultater i Norske SMB aksjer etter finanskrisen?

SMB markedet er generelt mer volatilt enn det brede markedet. Historisk stiger det mer i gode perioder med «risk on» i markedet og vice versa. Etter finanskrisen fikk vi imidlertid en lengre periode hvor SMB aksjer gjorde det betydelig svakere enn de større selskapene. Årsakene til dette var flere:

  1. Sektorsammensetning: OSESX (SMB indeksen) hadde en høyere vekting av energiaksjer sammenlignet med OSEBX (det brede markedet) da oljeprisen falt markant, men hadde en undervekt da oljeprisen begynte å stige igjen. I tillegg kom flere aksjer inn i SMB universet med en høy vekting (f.eks. Seadrill og Prosafe) for deretter nesten falle til null.
  2. Høykvalitetsaksjer gjorde det bedre enn lavkvalitetsaksjer denne sykelen, og OSESX har hatt en overvekt av lavkvalitetsaksjer (svake balanser og lav egenkapitalavkastning).
  3. Aksjer med positivt momentum ble «forfremmet» til det brede markedet, mens aksjer med negativt momentum ble «degradert» til SMB markedet.
  4. Andelen midler investert i ETF’er og passive fond økte kraftig. Dette favoriserte aksjer med høy markedsverdi i forhold til SMB aksjer.

Merkur Marked og Euronext Growth løfter nye selskaper

I andre halvår i år har det kommet en ny dimensjon inn i aksjemarkedet –Euronext Growth, tidligere Merkur Market. Dette er en markedsplass hvor aksjerhandles gjennom børsens handelssystem og under børsens markedsovervåkning, men med færre krav i forhold til selskaper som er notert på hovedlisten til Oslo Børs.

Denne markedsplassen har eksistert en stund, men antall nye selskaper som ble tatt opp her har økt kraftig i andre halvår i år.

Fordelen for selskapene er rask tilgang til potensielle investorer, som igjen får muligheten til å komme tidligere inn i selskaper enn hvis de skulle ventet på en notering på Oslo Børs. DNB SMB har vært med på en del av disse noteringene, noe som har bidratt positivt til avkastningen i år.

Når vi velger selskap vi ønsker å eie gjør vi mye jobb med å samle informasjon og analysere

Dag Hammer Porteføljeforvalter av DNB SMB

Tilgang til informasjon er mer utfordrende

SMB selskaper kan være mer utfordrende å analysere enn de store selskapene da det ofte er mindre informasjon tilgjengelig og færre analytikere som følger selskapene. I tillegg er ofte aksjonærbasen noe annerledes, med færre institusjoner og større innslag av privatinvestorer og familieselskaper. Med god innsikt og som en ganske stor investor får vi god tilgang til analyse og treffe de riktige personene som gir oss et godt grunnlag for å gjøre oss opp en vår egen mening om hva vi tror på og vil investere i og med.

Du finner fondene DNB SMB og DNB Norge Selektiv på plattformen til Nordnet.

Vi gleder oss til 2021 – Det kan bli et spennende og godt år for norske aksjer.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer