Norges Bank senker inflasjonsmålet til 2 %


Dette innlegget er skrevet av tidligere investeringsøkonom i Nordnet, Tom Hauglund.

Regjeringen senker inflasjonsmålet – store bevegelser i valutamarkedet

Forrige uke bestemte regjeringen seg, med finansminister Siv Jensen i spissen, for å senke inflasjonsmålet fra 2.5 % til 2 %. I tillegg skal inflasjonsstyringen være fremoverskuende og fleksibel. Tanken er helt enkelt at Norges Bank får litt spillerom i tilfellet det oppstår uro i eiendomsmarkedene eller på børsene.

Inflasjonsmålet er det Norges Bank styrer renten etter. Målet er en prisvekst på 2 % i året, og man bruker rentejusteringer som et verktøy for å nå dette nivået. Blir inflasjonen veldig lav, det vil si at økonomien vokser mindre enn ønsket, er det naturlig å senke renten for å stimulerer til økt forbruk og investeringer. Derimot i tider hvor økonomien vokser veldig, prøver man å dempe veksten ved å sette opp renten. Vi ser helt klart denne frykten i USA nå, hvor økonomien har blitt stimulert i årevis etter finanskrisen, og på toppen av det hele kom Trump med en skattereform som ytterligere stimulerte næringslivet til økt forbruk. Markedet frykter at summen av dette vil føre til for høy inflasjon, og da må FED frem med verktøykassa og heve renten.

Raskere renteoppgang

Med et lavere inflasjonsmål er det lett å tenke seg at renten skal raskere opp nå. Det mener jeg også, og det så man tydelig at markedet også trodde ettersom kronen styrket seg veldig i etterkant. NOK styrket seg mot euroen som falt fra 9.68 til 9.56. Denne bevegelsen gjenspeiler helt klart at markedet forventer en raskere renteoppgang.

Øystein Olsen på sin side omtaler mandat-endringen som udramatisk, og mener den ikke vil føre til vesentlige endringer av dagens pengepolitikk.

Førstkommende torsdag, 15. mars, klokken 10 avholdes det nytt rentemøte. Her er det selvsagt knyttet spenning til om dette vil endre noe på praksisen. Det er spesielt ordlyden knyttet til rentebanen  som er interessant. Forrige rentemøte åpnet de opp for en renteheving raskere enn tidligere, og muligens allerede fjerde kvartal i år.

Følg med på torsdag!

Sjekk ut en tidligere Markedspuls hvor blant annet renter er tema: Markedspuls Live – Makro og renter i fokus

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer