Gå til hovedinnhold

Nedgang i vente. Blandet i Asia i natt. Oljeprisen i fokus

Det ble en blandet start på det nye børsåret i Asia, dermed er det liten drahjelp å få fra den regionen i dag. Markedene i Japan, Kina og Australia holdt for øvrig stengt mandag.

Vi tror Oslo Børs (OBX indeksen) åpner ned -0,3%, eller innenfor intervallet [-0,6, 0]%.

Roger Berntsen – analytiker i Nordnet

Dette har skjedd internasjonalt etter at Oslo Børs stengte torsdag

De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ og DJIA) falt -0,3 prosent i snitt fredag.

De amerikanske børsene var en av få børser som var åpen for handel nyttårs aften, dog handelsvolumene var svært tynne. Nasdaq indeksen, med sine mange tek aksjer, falt 0,6 prosent, mens S&P 500 og Dow Jones Industrial Average falt henholdsvis 0,3 -og 0,2 prosent. Indeksene stengte likevel nær all-time etter et år med svært lave renter og økonomisk oppsving i verdensøkonomien. I 2022 derimot, må investorene forvente høyere renter som på grunn av høy inflasjon. Høyere renter er isolert sett, neagtivt for aksjer, derfor kan det vanskeligere å tjene penger i aksjemarkedet i 2022 enn 2021.

Mohawk Industries (+2,4%), Ulta Beauty (+1,9%) og Rollins (+1,7%) toppet vinnerlisten blant selskapene som inngår i S&P 500 indeksen, mens Discovery )-3,7%), ViacomCBS (-3%) og Coterra Energy (-2,8%) endte på bunn.

De største indeksene i Asia (NIKKEI 225, HANG SENG og SHANGHAI CSI 300) er ned -0,6 prosent i snitt mandag morgen.

Det ble en blandet start på det nye børsåret i Asia, dermed er det liten drahjelp å få fra den regionen i dag. Markedene i Japan, Kina og Australia holdt for øvrig stengt mandag. De asiatiske børsene, men noen få unntak, slet i store deler av 2021. Hvorvidt pilene kan snu i 2022 gjenstår å se. I Europa og USA endte de største indeksene opp mellom 20 og 30 prosent i fjor.

Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 78,4 dollar per fat, ned -1,9 prosent fra fredagens nivåer. Dollaren står i skrivende stund i 8,83, mens 10 -og 30 års renten i USA ligger på hhv. 1,51 og 1,91 prosent.

Oljeprisen (et fat Nordsjøen olje) steg 50 prosent i 2021 til 79 dollar per fat. Etterspørselen etter olje har skutt i været de siste tolv månedene, samtidig som tilbudet har vært holdt i sjakk av OPEC landene og Russland (OPEC+). Normalt sett vil høye priser over tid trigge økt produksjon, derfor blir det spennende å se om så blir tilfellet denne gangen også. I morgen skal for øvrig OPEC+ bestemme seg for hvorvidt de skal øke deres samlede produksjon med 400 000 fat eller ikke. Det mektige oljekartellet har holdt døren på gløtt for å utsette den planlagte produksjonsøkningen grunnet den skyhøye smitten som herjer i verden.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer