Gå til hovedinnhold

Mye som har tatt “fyr” i markedene

Våre selskaper vokser 10 prosent årlig og prises til 15x inntjeningen, vi mener dette er gunstig, sier Anders Tandberg-Johansen, forvalter av fondet DNB Teknologi.

AksjefondetDNB Teknologi har fire forvaltere som har vært ved roret i henholdsvis 20, 20, 13 og sju år. Gjennom disse periodene har de opplevd litt av hvert av ulike markeder. Fondet ble startet midt i dotcom-stormen, så finanskrise og nå en global pandemi.

Vi er verdsettelsesorienterte, vi er disiplinerte og der mener jeg vi skiller oss ut

Ander Tandberg-Johansen

– Vi er verdsettelsesorienterte, vi er disiplinerte og der mener jeg vi skiller oss ut, sier forvalter Anders Tandberg-Johanseni webinar avholdt 16 november 2021.

Han sier også at de gjør grundige vurderinger av hvilken verdi selskapene skaper på sikt.

– Ofte må selskapene være nummer én eller to i sitt marked for å tjene penger, sier Tandberg-Johansen før han raskt legger til:

– Utfordringen i dag er å finne noe som også har en fornuftig verdsettelse. Vi forsøker å være disiplinerte, det er mye som har tatt fyr og er dyrt.

Han peker på at det ikke er alt som vokser inn i himmelen.

I tillegg til Anders Tandberg-Johansen, er Frank Maaø og Marius Brun Haugen fra DNB Markets med i webinaret hvor aksjeinvesteringer i teknologi og telekomsektoren ble diskutert.

Sju prosent avkastning og 14 prosent vekst

Forvalteren forteller at fondet er opp 20 prosent i år, men at referanseindeksen er opp 27 prosent.

– Vi har litt å ta igjen, men hovedårsaken til at vi er litt på etterskudd er flat utvikling i telekomselskapene. Det er selskaper som vi fortsatt liker veldig godt, sier Tandberg-Johansen.

Han peker på at et par av halvleder-selskapene ikke har hatt en kursutvikling slik som de ønsker, men at det fundamentale har vært bra og de har fortsatt har troen på selskapene framover.

– Selskapene i DNB Teknologi prises til 15 ganger inntjeningen, som betyr at du kan få sju prosent avkastning. Det er bra når vi også kan tenke på at de ti største selskapenes salgsinntekter forventes å vokse med 14 prosent, sier Tandberg-Johansen.

Fortjenesteandel (earnings yield) sier noe hvilken inntjening selskapene har per krone. En P/E på 15 gir en E/P (fortjenesteandel) på 6,7 prosent.

Programvareselskaper til 50 ganger inntjening

Tandberg-Johansen syns mange av programvareselskapene prises for høyt til at han mener det vil gi god avkastning framover.

– Vi har heller valgt telekomselskaper, som har flat eller til og med negativ vekst, som prises til ti ganger inntjeningen.

– Vi mener telekomselskapene har dobbelt så mye å gå på i forhold til programvareselskapene.

Han nevner at oppkjøpsfondene har begynt å bevege seg i telekombransjen og mener at mye ligger til rette for god avkastning i denne bransjen de neste ti årene.

Brikkemangel i sluttfase

Tandberg-Johansen forteller at mange selskaper setter i gang store investeringer for å møte etterspørselen etter databrikker. I tillegg har koronapandemien gjort at flere land også forsøker å redusere avhengigheten og støtter oppunder nye investeringer i fabrikker.

– Vi tror at tilbudet vil øke, etterspørselen i viktige produkter er moden, og kanskje allerede mot slutten av første kvartal neste år vil balansen være betydelig bedre. På sikt vil investeringene i verste fall kunne føre til overkapasitet og lavere lønnsomhet, sier Tandberg-Johansen.

Se webinaret HER eller Hør som podkast.

Du finner DNB Teknologi på Nordnet plattformen.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
1 Kommentar
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
23.11.2021 19:25

Anders Tandberg-Johansen snakker altfor fort. Jeg klarer ikke å følge med, så jeg hoppet av. Husk at alle ikke er IT-spesialister som ham.