Morgenrapport Torsdag

Nikkei -0.02%  Shanghai -0.22%  S&P500 +0.07%  DAX futures -0.00%

Volatiliteten målt gjennom VIX indeksen har falt fra 20 tidlig i oktober til 12.61 i dag. Det betyr at svingningene har blitt mindre, fallene færre og sentimentet bedre. Ta for eksempel meldingen om at signering av første ledd av ny handelsavtale er utsatt til desember, markedet reagerte ikke. Det betyr at det er tryggere å eie aksjer, og røde dager skal kjøpes.

Jeg anbefaler alle å høre Verdens Gangs sin podcast om energi markedet, der de oljeanalytiker Helge André Martinsen i DNB. Der forklares verdens energibehov, fornybar vs. fossil gjennom enkle kakestykker og relevante løsninger. En av konklusjonene er at vi må bygge ut energiproduksjonen i årene som kommer som følge av befolkningsvekst, og skal vi ta dette i fornybart, må investeringen øke kraftig. Da er det artig å lese om Scatec Solar som har roser Norges myndigheter for å investere i solceller i utviklingsland. Det er her veksten i fornybart må komme, og Scatec er godt posisjonert til å tjene penger på at vestlige land kjøper seg fri fra forpliktelser ved å kombinere bistand og industriutvikling.

-/ DET HAR VÆRT lite action i fingerprint og biometriaksjene, men nå skjer det ting på kontrakts og aksjonærsiden i IDEX. Selskapet inngår en lisensavtale med asiatiske Chutian Dragon. Dette var en såpass stor avtale at det lokket superinvestor Robert Keith in i aksjen igjen. Han hadde 0 aksjer for en uke siden, nå har han 70 millioner aksjer og nærmere 11.5% eierandel.

-/ BLOOMBERG var på ballen tidlig i går, der de snappet opp at Jonas Gahr Støre offentlig gikk ut og sa at oljefondet kom til å bli et politisk verktøy enten vi ønsket det eller ikke. Derfor burde vi heller ikke fornekte oss, hvis politikerne gav sterkere føringer på hva dette fondet skulle investere i. Bakteppe er vel om man skal vri flere investeringer over i miljøtiltak og grønne bedrifter på bekostning av fossile energi og andre forurensende selskaper. Vi har vel akkurat begynt, men jeg blir litt engstelig hvis man skal ta mye høyere risiko som følge av arbitrære ønsker. Det er to vikte elementer her. For det første må vi da ansvarliggjøre politikerne i større grad over resultatet til oljefondet. Har de virkelig lyst til det? Nummer to er at forvaltning av fondet har vært særdeles vellykket frem til i dag, og hvorfor da avvike fra den passive modellen som følger aksjemarkedene i hele verden. Man vil jo uansett bli eksponert for nye trender, og mer miljøvennlig bedrifter, etterhvert som disse vokser frem. Men man slipper å ta risikoen i forkant. Slik som Jens Ulltveit Moe gjorde da han svidde av nærmere 2 milliarder kroner på å være for tidlig ute i solcellemarkedet.

Mvh

Richard Paulsen

Nordnetbloggen/Kryptografen/BizBot

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer