Morgenrapport Torsdag

Nikkei +2.30%  Shanghai +1.50%  S&P500 +1.08%  DAX futures +0.90%

Det var mye som snudde opp i går. Først og fremst steg alt av aksjer i Hong Kong og Kina, som følge av at utleveringsforslaget til Kina ble trukket fra lovforsamlingen i Hong Kong. Dette er stridens kjerne, og nå kan det blir tryggere å investere i landet. Wall street fulgte oppgangen, som ble styrket da Trump hintet om en ny tilnærming og et nytt møte med kineserne angående en handelsavtale i oktober (den har vi hørt før). Til sist men ikke minst; Oljeprisen steg 4% på agertrekk, men også positive makrotall fra Kina. Plutselig forsvant frykten som dugg for solen.

Equinor varsler i morgentimene at de skal kjøpe tilbake egne aksjer for 45 milliarder kroner. Selskapet ønsker å bruke to år på denne fullmakten, noe som gjør at de vil kjøpe aksjer for 50 millioner kroner hver eneste handelsdag. Det er mellom 5-10% av daglig omsetning. Det er bullish! Av andre nyheter fra selskapet melder de at Johan Sverdrup blir fremskyndet med en måned. På dette feltet har de en bruttomargin på 50 dollar fatet hvis oljeprisen ligger på 70 dollar.

Michael Burry, helten fra The Big Short som jeg skrev om forrige uke, utdyper nå hvorfor han tror vi står ovenfor en boble basert på passiv investeringstrategier. Han mener at ETF’er og indeksfond har ødelagt prisingsmekanismer i aksjemarkedet fordi disse fondene har blitt for store. Han har regnet på alle posisjonene i Russell 2000 og S&P500 og der er over halvparten relativt illikvide aksjer. Det blir et problem når større indeksfond skal selge en kurv av aksjer. Eller derivater som forfaller der market maker må hedge seg i markedet, ELLER en ETF som innløses. Han mener eksponeringen på topp er mye mer enn hva det underliggende markedet kan absorbere.

Euiqnor har vunnet flere store kontrakter på havvind, og de er ikke alene; Europeiske oljeselskap (Shell, Total, kjøper alt av store fornybare prosjekter. Vi har jo sett dette komme i flere år, men det har vært så utrolig vanskelig for allmenheten å investere. Eneste alternativene på Oslo Børs har vært solcelleproduksjon, kanskje den eneste delen av økosystemet som har vært et komplett shitshow i flere år. 

Mvh

Richard Paulsen

Nordnetbloggen/Kryptografen/BizBot

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
5 Kommentarer
eldste
nyeste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
05.09.2019 09:19

Et annet alternativ innen fornybar har jo også vært Bonheur som har gått helt ut av drilling.

Gjest
Gjest
05.09.2019 12:04

Tilbakekjøps programmet til Equinor gjøres 67% fra staten og resterende fra markedet. Så sannheten er at det bare vil utgjør 1,5-3,5% av den daglige omsetningen på børs

Gjest
Gjest
Svar på  anonymous
06.09.2019 04:35

Takk for info. Jeg skal rette det opp

Gjest
Gjest
05.09.2019 12:10

Ang Burry og indexfond: Er ikke det han sier at mange fond ikke eier de faktiske aksjer, fondene (gjerne ETFer) kun tilbyr derivater hvor prisen er linket til aksjene? Slik at f eks KLP-fond som fysisk replikerer indekser da ikke omfattes av Burry sitt argument, eller har jeg misforstått?

Gjest
Gjest
Svar på  anonymous
06.09.2019 04:35

Begge deler er riktig. Det er en stor derivatportefølje som ikke nødvendigvis vil ende med at man må selge underliggende aksjer, men det har bygget seg opp en altfor stor andel av rene indeksfond, som kan bli dratt ned under et fall og de må selge..