Morgenrapport Torsdag

Nikkei-1.01% Shanghai-1.30%S&P500-0.16% DAX futures-0.48%

Ut av denne illustrasjonen håper jeg alle forstår hvor viktig internasjonal handel er for Kinas økonomi. Husk at de i tillegg har skjermet sitt hjemmemarked, for å bygge opp egne produsenter på bekostning av utenlandske aktører. Det vil USA endre ved å forhandle en ny avtale som gir adgang for amerikanske produkter på det kinesiske markedet.

I morgen får vi svaret på om handelsavtalen mellom Kina og USA går opp i flammer, eller om de nå setter seg til bordet for å faktisk bli enige. Trump har varslet 25% tariff på varer til en verdi av $200 milliarder fra Kina,noe kineserne sier de vil svare kraftig på hvis innføres.This is it, nå kommer det et veivalg som vil prege verdensøkonomien i langt tid fremover.

Handelskrigen har også preget amerikansk jordbruk, som er en stor eksportaktør, spesielt til Asia. Her ser dere vordan prisnivået har utviklet seg på viktige råvarer som korn og kjøtt!

Dette er dårlige tall for viktige produsenter i midtvesten, men for USA som helhet kompenserer den lave arbeidsledigheten mer enn nok. Sist gang de hadde lavere arbeidsledighet var i 1969. Det gjør noe med forbrukersentiment og konsumøkonomien, som for alle praktiske formål er USA sitt sterkeste økonomiske kort. Befolkningen bruker dollar når de har jobb. Det forklarer muligens at S&P500 handler på rekordnotering.

Kan en ytterligere tilspissing av handelskrigen ødelegge økonomien i USA og øke arbeidsledigheten? Hittil har det fungert motsatt, at presset i amerikansk økonomi har blitt sterkere som følge av økt skjerming av sitt hjemmemarked. America First! Kina sliter derimot, fordi de er avhengig av eksport i større grad, og nå er det flere som peker på en mulig katastrofe.

Hedgefondforvalter Kyle Bassmener det er Kina som har mest å tape på videre konflikt. Der er jeg enig, så la oss krysse fingrene for at morgendagen blir et skritt i riktig retning for Kinas del og resten av verden som er avhengig av at begge stormaktene er friske og raske.

Mvh

Richard Paulsen


Nordnetbloggen.no/BizBot.no/Kryptografen Podcast

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer