Morgenrapport Torsdag

Nikkei +1.60%  Shanghai -0.18% S&P500 +1.16%  DAX futures +1.45%

Sentiment: Handelskrig, hvilken handelskrig?

I går så vi tydelige tegn på at de største selgerne var ferdige. En rekke negative nyheter traff markedet, men indeksene på Wall Street hentet seg kraftig inn bare timer etter åpning. I forkant hadde Trump innført tollavgift på 25% på 1300 varegrupper fra Kina, som svarte en time senere med å innføre 25% på 128 varer, inkludert soyabønner. Det var ikke gode nyheter for Golden Ocean, som falt 7% på 300 millioner i omsetning. Soyabønner og korn er en av USA sine største eksportvarer, de blir fraktet ut av US gulf på Panamaxskip og sendt til østen. 

For alle praktiske formål står vi midt i en handelskrig, som jeg forøvrig tror kommer til å ta slutt når de setter seg til forhandlingsbordet. Husk at disse tiltakene ikke er ment å vare i all evighet, de innføres for å rette opp skjevheter. I forrige uke skrev Wall Street Journal at regjeringene forhandlet bak lukkede dører om en ny utvidet handelsavtale. Det kan bli en kjempetrigger for aksjemarkedet.

Før den tid bør man være varsom, ettersom handelskriger fører til prisstigning. Det spiller ingen rolle om andre produsenter kan fylle tomrommet, prisene går rett i taket. 25% på viktige kapitalvarer som biler, stål, alu etc. slår ganske kraftig på inflasjonen. Dette skjer samtidig som sentralbankene prøver å balansere en viss form for innstramming. Nå kan de bli tvunget til å heve renten raskere og høyere som følge av disse uventede politiske initiativene. Vi får krysse fingrene om at USA og Kina setter seg til forhandlingsbordet og blir enige på denne siden av nyttår.

Tilbake til comebacket på de amerikanske børsene; Et marked som stiger kraftig på negative nyheter er som regel ferdig solgt. Ettersom jeg ikke har kommet med mye vettuge markedscalls i det siste, skryter jeg uhemmet av min heldige timing da indeksene handlet -2% pre-market i går. S&P500 handler nå 80 punkter høyere…

-/ DET HAR VÆRT et tungt å for NORDIC NANOVECTOR, som falt nye 9% på høyt volum i går. Da var det kanskje ikke overraskende for noen at CEO Luigi Costafratrådte sin stilling etter avtale med styret. I en børsmelding som var forfriskende ærlig uttaler den tidligere CEO’en at selskapet har ødelagt tilliten hos investorbasen med påfølgende kursras, og det må han ta ansvaret for. Enkelt og greit! 5 minutter senere kom børsmeldingen om at søknad om godkjennelse av PARADIGMEmedisinen utsettes til første halvår 2020 fra siste halvår 2019. Det er en lang tid å vente for slitne investorer.

-/ JEG ØNSKER å gi en shoutout til folkene bak Aksjeforumog Xtrainvestor. For det første har de skapt spennende arenaer for aksjediskusjoner på egne kanaler, men også gjennom store satsninger på Facebook. Her er det masse interessante diskusjoner om aksjer hver eneste dag. De ønsker å kapitalisere på det store publikumet (flere titals tusen medlemmer fordelt på flere forumer og grupper) ved å la utvalgte start-ups pitche online. Bizbot fikk muligheten til å være første selskap ut, og vi fikk over et dusin henvendelser, der to resulterte i investeringer. Ta en kikk på Investorpitch Norgesiden, lik Aksjeforumeller Xtrainvestor! Har du en kul idë eller ønsker å motta deres markedsrapport kan dere kontakte dem på info@xtrainvestor.com

Mvh
Richard Paulsen

Nordnetbloggen.no    Nestehelg.no    BizBot.no    @richardpaulsen

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer