Morgenrapport Tirsdag

Nikkei -1.56% Shanghai +0.07%S&P500 -0.45% DAX futures -0.47%

Tung start på uken, men Telenor holdt Hovedindeksen oppe, sett i forhold til sammenlignbare indekser. Europa åpnet ned drøye 2%, men halverte fallet gjennom handelsdagen.

USA fulgte mønsteret til Europa, men karret tilbake nesten alt av nedsiden, hvor smallcap indeksen Russell 2000 endte i pluss.
Asia handler blandet på morgenkvisten med Kina forsikrig opp, og Japan som kommer tilbake med et fall på litt mer enn 1% etter over en ukes feiring av ny keiser.


Tysk industriproduksjon, britiske huspriser, økonomiske prognoser fra EU, nye stillinger, og oljedata fra USA er dagens makrohøydepunkter.

Fredag er den nye deadlinen Trump har laget for å komme til enighet med Kina.
Deadline er et noe sterkt ord å bruke, ettersom disse har blitt flyttet ørten ganger gjennomåret, alt ettersom hvordan forhandlingene har gått. Gårsdagens viktigste nyhet var dog at Kina fortsatt sender en, dog no redusert, delegasjon tilbake til USA for å forhandle. Håpet lever med andre ord videre, noe som forklarer gårsdagens bevegelse etter åpning. Det er kanskje noe av det mest interessante ved gårsdagens handel, mengden med kapital som sto klar for å kjøpe ved første dipp, selv på noe som i utgangspunktet er svært negativt for forbrukeren. De kommende dagene vil vise oss hvor overbevist all denne frie kapitalen er for at markedet skal videre opp.

Etter å ha godt over doblet seg fra bunnen av, så ser tørrbulk igjen til å treffe negativitet.
Gleden over at Vale fikk åpnet gruven sin i Brasil er over, da retten igjen har krevd at all jernmalmproduksjon stanses umiddelbart. Eksporten har kollapset over de siste 12mnd, og ettersom dette har presset prisene på jermalm såpass opp, så har hverken råvaretraderne eller raffineriene kjøpt noe utover det nødvendige.
Lagernivåene i kinesiske havner faller, og ventes å falle videre neste par månedene.
Oppsiden for sektoren ligger i når prisen på jernmalm kommer ned igjen og lagrene skal fylles opp på nytt.

The New York Times har en veldig god artikkel som starter med hendelsesforløpet til Nasdaq når Einar Aas gikk overende. Brorparten av dere kjenner til den delen av historien nå, men kanskje ikke hvor dramatisk dette egentlig var for Nasdaq. Clearing virksomheten holdt på å gå over ende. Der denne artikkelen skiller seg ut til det bedre, er der fokuset skifter over til viktigheten, og kanskje den oversette risikoen disse bærer. Det er ikke lenger bare banker som er motpartene hos disse lenger, den listen er lat vesentlig lavere med årene. Nå er det tradere, privatpersoner, og diverse selskaper som også handler med aktører som Nasdaq og LCH som garantister for motparten, og disse garantiene begynner å svulme ut.

London Clearing House er mellompart for $1 quadrillion i diverse kontrakter og derivater, eller sagt lettere, et tusen $trillions. For å sette disse fantasitallene i perspektiv så er BNP for hele kloden ca $80 trillions hvert år.

Deutche Bank, som har klamret seg til halmstrå helt siden finanskrisen har for eksempel en mcap på under $17mrd, men en derivatbok på over $40 trillioner.
Ingen av disse forholdstallene stemmer, og er et produkt av at man ikke tok regningen skikkelig under siste krise.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer