Morgenrapport Tirsdag


Nikkei -0.04%Shanghai -0.15%S&P500 -0.78% DAX futures -0.13%

Tung start på uken, hvor både olje og Hydro dro Oslo ned over prosenten. Europas indekser var heller ikke unntatt dårlige nyheter, og samtlige indekser var ned. USA fulgte våre fotspor på nedsiden, og ytterligere resultatvarsler og geopolitiske faktorer hjalp ikke på sentimentet.

Asia er stort sett ned, hvor selv Kina faller etter at styresmaktene kom med nye subsidier.
Forbukertillit fra Italia, spansk arbeidsledighet, forbukertillit og oljelagertall fra USA, og ikke minst UKs Brexit avstemning i Underhuset er dagens makro.

Nvidia var nestemann ut i techsektoren til å komme med et resultatvarsel. Aksjen falt 13% igår, og har nå godt over halvert seg siden toppen rett under $300 i starten av oktober.

Selskapet sier etterspørselen relatert til krypto har forsvunnet helt, men Kina får også sin del av skylden. Caterpillar sine kvartalstall var også på den skuffende siden, og selskapet med over 25% av inntektene sine fra Asia peker også mot tyngre tider i regionen. Nvidia føyer seg inn i rekken med selskaper som Apple, Intel, og Fedex som allerede har gitt klare tegn på svakheten fra regionen, og hvert eneste selskap i Asia som leverer til Apple har også gitt klare resultatvarsel om vesentlig svekkede resultater fremover.

Faren er at hele techsektoren, som er kraftig giret og tiltet mot fortsatt vekst, nå står forran noe man muligens kan kalle en normalisering av veksttakten. Apple alene gir negative utslag hos alt fra chiprodusenter til levering av skytjenester, og dette sammen med en uavklart handelskrig og svakere vekst i Kina kan spre seg videre i sektoren. Apple, AMD, og Ebay slipper tall etter børs idag, hvor førstnevnte nesten har tatt igjen det tapte etter resultatvarselet rett etter nyttår.

Handelskrig og et svakt Kina vil være dominerende ord gjennom resultatsesongen, hvorav handelskrig i teorien er løsbart på kort sikt. Den nye siktelsen av Huawei gir Donald et etterlengtet forhandlingskort på hånden.
Kina er allerede igang med nye tiltak, som denne gang er rettet spesifikt mot forbrukere ved at regionale myndigheter kan gi subsidier for bilkjøp, og husholdningsartikler som er miljøeffektive.

Private Equity selskapet Thomas Bravo ser derimot stort sett muligheter i tech, og har akkurat fulltegnet sitt nye $12.6mrd store fond. Med net RoR på mellom 21 og 38% for sine siste 4 fond så var det ikke overraskende at det nye fondet ble fulltegnet på rekordtid. Det største hinderet for gode dealer er dog ikke lenger konkurranse fra andre PE fond ifølge Thomas Bravo, men derimot i overkant luftige forventinger til prising hos selskapene.

Uroligheten i Venezuela har ikke gått ubemerket hen, og det statlige oljeselskapet PDVA, med dets mange entiteter, har nå fått plass på sanksjonslisten til USA. De er nå på den famøse SDN listen (Specially Designated Nationals And Blocked Persons List), som betyr at amerikanske myndigheter kan fryse PDVAs aktiva, og enhver amerikansk entitet er nektet å handle med de.
Selv etter kollapsen i landets oljeproduksjon, så er Venezuela USAs 3de største leverandør til oljeraffineriene, etter Canada og Saudi.
Kort tid etter dette ble offentligjort så gikk Maduro ut og ville sette seg ned med Trump, det ryktes også om at flere tusen amerikanske soldater er flyttet til basene i Colombia.

Raffineriene har allerede et stort marginpress da Crack spreaden ligger mot de lave nivåene vi har sett siste 5 årene, og flere opererer med laverere utnyttelse enn det som er sessongmessig normalt, og dette er før den typiske vedlikeholdssesongen starter. Det skal med andre ord lite til for at oljeetterspørselen svekkes ytterligere. OPEC sin “nedsidebeskyttelse” ser ut til å bli testet nok en gang.

Bank for International Settlements har laget en liten rapport om krypto. Ikke overraskende så er ikke sentralbanken til sentralbankene veldig begeistret for konseptet, og slenger ut noen veldreide sleivspark mot krypto. FT har en god gjengivelse av rapportens hovedpunkter her.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer