Morgenrapport Tirsdag

Morgenrapport Tirsdag


Nikkei +1.26%  Shanghai -0.23%  S&P500 +0.19% DAX futures  +0.00%
Markedene kommer noe tilbake, og Oslo skal igjen prøve å finne fotfeste over 900 nivået.
Europa handler likt, med høybeta indeksene i sør europa som leder oppgangen, som vanlig er det bankaksjene som styrer tempoet.
Asia er ned idag og, med hederlig av Japan som får hjelp av valutaen sin. Regionen klarer fortsatt ikke riste av seg risken for nye twitter tirader fra Trump.
Lønnstatistikk og arbeidsledighet fra UK, ZEW indeks fra Tyskland, og ledige jobber i USA er dagens viktigste makro.

Jeg er vel kanskje ikke alene om å føle at den norske kronen ikke helt har reflektert situasjonen i økonomien, spesielt i år. Grafen over viser at både NOK og SEK korrellerer veldig tett med valuter til fremvoksende økonomier, som ikke akkurat er et styrketegn siste årene.

Gårsdagens knallsterke inflasjonstall sendte dog kronen opp nesten et %poeng mot det meste av valutaer, og det kan vi takke en 100% stigning i strømprisene for. Hvis det var et fnugg av tvil igjen om hva Olsen skal gjøre med renten neste uke, så er det borte nå.
Økonomien er ikke full fart, men det går relativt bra, og hvis energikostnadene (strøm og olje) skulle stige videre, og holde seg høye, så kan inflasjonen tvinge NB til å være noe raskere på renteøkningene enn hva som er priset inn i markedet.

Krypto har ikke undertegnede skrevet mye om i det siste, og det er ikke helt uten grunn.
Fra å tiltrekke seg store volumer med kapital, og ha en eksepsjonell høy vol, så har ting plutselig blitt litt “kjedelig”. Bitcoin, som fortsatt er størst, har strengt tatt ikke endret seg mye siste 3 månedene, og både antall transaksjoner og volum har minsket betraktelig.
Dette er på ingen måte en vag metode å skrive at krypto er død på, for det er det nok ikke, men man får skylt ut de flere hundre useriøse kryptovalutaene som dukket opp da det virkelig tok av.
Som tabellen over viser, så er ikke dette den første store drawdownen BTC har opplevd i sin levetid.

Bankene rundt om i verden jobber fortsatt hardt med hvordan de skal implemenetere disse i forretningsmodellen sin, eller hvordan de skal tjene penger på det.
En bank som så langt ikke har gjort noen fremstøt i denne verdenen er Citigroup.
Citigroup er forsåvidt kjent som en av verdens største utstedere av ADRer(American Deposit Receipt), som er en vanlig og effektiv måte å kunne eksponere seg i blant annet kinesiske aksjer på.
ADRer fungerer som en mellommann, altså at feks Citigroup sitter med en stor beholdning av Tencent aksjer, og noterer Tencent ADRen på en amerikansk børs. Man kan da få eksponering i Tencent på en amerikansk børs, dog gjerne med noe begrenset volum.

Digital Asset Receipt (DAR) kaller Citigroup sitt nye produkt, og vil fungere på samme måte som ADR.
Investorer vil kunne enkelt eksponere seg mot Bitcoin og lignende enkelt via sine nettmeglere.
Hvis man som investor da ikke har eksponering mot risikoen for hackere og gråbørser så kan dette være et veldig gunstig produkt.
Og ja, jeg er klar over at dette tar vekk en del av poenget med kryptovalutaer, men nå er den store brorparten av kryptovalutaeiere spekulanter, og ikke brukere, det reflekterer transaksjonstallene rimelig klart.

Netflix gjør som kjent ting på sin måte. Det siste nå er hvordan de kjøper nye TV-serier.
Tradisjonelt sett har TV-serier blitt solgt til 60-70% av produksjonskost, så har produksjonsselskapet gjerne beholdt oppsiden på TV-serien, skulle den bli en hit.
Netflix kjøper nå gjerne TV-serier de har tro på til 120-130% av produksjonskost, men tar også over samtlige rettigheter og oppside selv. HBO har forsåvidt vært noe i dette farvannet tidligere, men ikke i nærheten av denne skalaen. Strømmeselskapene kan også friste produsenter med langt større frihet, da de ikke må hensynta reklameannonsører sine ønsker og meninger.
Det er kun mellom 2-5% av alle show som klarer å komme til nivået der andre nettverk kjøper rettigheter til eldre episoder, men hver store hit kan igjen finansiere ytterligere 35 nye produksjoner.

Det ikoniske bildet over ble verdenskjent dagen etter 11. september.
Annet enn å illustrere den forferdelige situasjonen til menneskene fanget i tårnene, så skjuler det også en god historie, den lange historien kan leses her.

Mvh

Thomas Mathisen
Nordnetbloggen.no    Nestehelg.no    BizBot.no    @richardpaulsen

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer