Morgenrapport Tirsdag

Morgenrapport Tirsdag


Nikkei -1.54%  Shanghai -3.02% S&P500 -0.21% DAX futures -1.11%

Noe mer salgsvilje å spore både her hjemme og i resten av Euopa igår. Brorparten av de store på OSE kom ned, mens bilsektoren var noe av det som dro Dax indeksen ned etter at sjefen i Daimler også ble tatt for kreative målemetoder på dieselbilene sine.
USA handlet også ned, men Nasdaq klamret seg fast på plussiden.
Kina er tilbake med ett smell, og kinesiske indekser faller mellom 2-4% på Donalds trusler om enda fler importtariffer. Hele Asia følger med ned, og er nå på 4 måneders lav.
Kinas økonomi er svært følsom for en handelskrig grunnet regjeringens forsøk på nedbygging av gjeld, med  påfølgende lave investeringer i infrastruktur mm. Dette er forhåpentligvis bare Trump sin taktikk for å få på plass en bedre avtale.
Det er kun Draghi sin tale, samt hussalg og oljelagertall fra USA som er verdt å få med seg av makro idag. 

OPEC ryktene er nå i full blomst, og alt fra produksjonsøkning på 300k bpd til 1.5mbpd er tydeligvis på blokken. Alt dette er støy, så da er det mer matnyttig å se hvor pengene går, og det er noen få tegn på at salgspresset er over. Hedgefondene var nettokjøpere av WTI og Brent for første gang på syv uker, og totalt sett er andelen veldigt tiltet mot oppsiden. Fond generelt er 6 ganger så long olje som de er short, og dette har ikke beveget seg nevneverdig mye siste ukene, så de kortsiktige bevegelsene ser mer ut som trading og hedging strategier.

Tank er en av de sektorene som kommer best ut av økning i OPEC kvotene, jo mer olje som produseres, jo mer olje må transporteres. Wells Fargo er siste, av allerede mange, hus som oppgraderer hele sektoren, hvor DHT, Frontline og Teekey Tankers nevnes spesifikt. Tar man med Euronav i samme slengen så har man en kurv av verdens største operatører med båter på vannet.
De nye reguleringene for sulfurutslipp vil også påvirke sektoren positivt, da eldre skip heller vi bli skrapet enn å få innstallert nye kostbare ballastvann systemer.
Alphatanker regner med at så mye som 100 skip kan bli skrapet i 2019 alene.
Fremtidskurven for olje er fortsatt i sterk backwardation, noe som ikke gir oljetraderne noe rom for lagring på båter, men kurven har skiftet 10% opp bare siste måneden alene, som grafen under viser.
Skulle den gå over til contango så vil markedet få enda flere aktører inn i konkurransen om skutene.
Dette vil forsåvidt også tilsi at hele markedet skifter synet sitt på tilbud/etterspørsel for olje i årene som kommer.

For de leserne som synes det var fryktielig slitsomt eller skummelt å trykke på twitter linken jeg la ved gårsdagens rapport, så kommer heldigvis Goldman Sachs til unnsetning.
Grafen over viser hvor kraftig de mest shortede aksjene har steget siden midten av mai, og det tilsvarer faktisk et 2x avvik i forhold til 5 års snittet.
Det er gjerne når brorparten av shorterne er blåst ut av posisjonene sine man skal begynne å se i den retningen selv.

Tidligere finansminister i USA, Lawrence Summers, mener markedene forventer mindre innstramminger enn sentralbankene, noe som ikke er en heldig kombinasjon.
Vi kommer til å se store skift, spesielt i statsobligasjoner, de neste 6-12 månedene da spesielt ECB sitt kjøpsprogram vil bli sterkt redusert. Renten europeiske land vil måtte betale på lånene sine vil stige, og det vil igjen merkes på statsbudsjettene. EU generelt har vært alt for dårlige til å bygge ned gjelden.
ECB kan alltids forskyve planen sin godt inn i 2019, noe som ikke er usannsynelig.

Goldman Sachs ser sitt snitt i å anbefale selskaper med mer robuste og lavbelånte balanser, da selskaper med langt høyere giring har hatt en vesentlig bedre kursutvikling.
Investeringsbanken mener at de robuste selskapene står langt bedre stilt for et klima med høyere renter, og en potensiell svakere økonomi.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer