Morgenrapport Tirsdag

Morgenrapport Tirsdag


Nikkei +0.90%  Shanghai +0.55%  S&P500 +0.33%  DAX futures +0.96%

Forsiktig positiv dag i Europa, men vår nabo Russland opplevde dagen rimelig annerledes. -11,44% endte dagen ned etter at nye svært målrettede sanksjoner ble lagt frem fra den amerikanske regjeringen. Asia har noe mer momentum opp etter at Xi hinter om mer åpenhet, og vilje til å unngå en økonomisk kald krig. PPI og oljalagertall fra USA, samt KPI fra KIna er dagens makro.

Keiseren i Kina, Xi, holdt sin innledende tale på BOAO forumet inatt, som er asias versjon av WEF i Davos.
Xi lovet å senke tollen på noen produkter, blant annet spesifikt biler, og vil også åpne for økt utenlandsk eierskap i sektoren. Han sier at de også vil se over importtariffene på flere produkter, og åpne økonomien ytterligere. Disse tiltakene ble forsåvidt nevnt i novemeber etter at Trump hadde besøkt landet, ifølge FT.
Dette har sendt amerikanske futures opp 1% siden stengning. BOAO forumet varer over flere dager, slik at det kan komme mer informasjon fremover.
Tonen til Donald idag kan gjøre at landene kommer nærmere eller lengre fra forhandlingsbordet de sårt trenger å sette seg ved.

Rusal, et av verdens største aluminiums selskap, og eieren Oleg Deripaska, samt 6 andre profilerte venner av Putin, er ofre for den siste runden med sanksjoner fra USA, et tilsvar til bruken av kjemiske våpen i Syria. Sanksjonene setter disse personene på svartelisten, noe som vanligvis er forbeholdt terrorister, og som gjør det effektivt ulovlig for hvilken som helst amerikaner å handle med dem.
I praksis er Rusal nå utestengt fra noen av verdens største banker og råvaretradere. Rusal, som har 13% av verdens alu marked eks. Kina, mot Hydros 6.5%, falt 35% i Hong Kong igår, og sendte sjokkbølgene videre til den russiske hovedindeksen. RTSI var ned over 11%, hvor oligarkeide selskaper dominerte taperlisten i frykt for at flere skal bli satt på listen, hvertfall nå USA kan ha funnet et nytt effetivt sanksjonsvåpen mot Putin.

Alu fremtidskontraktene har steget kraftig siden fredag, da ryktene rundt sanksjoner startet.
NHY er selvfølgelig en av de som nyter best av dette her hjemme, som også ser ut til å endelig få litt positiv nyheter fra Brasil.

Zuckerberg, som ellers sjeldent er å se i dress, står skolerett forran kongressen etter Cambridge Analytica skandalen. Klarer ikke Zuckerberg eller FB å gi tilfredsstillende svar så kan dette føre til strammere reguleringer av datainnhenting og lagring for hele sektoren. Hovedfokuset til kongressen er selvfølgelig hvordan selskapet kan ha vært med på å påvirke velgere.

Hedgefondene har trimmet tilbake posisjoene sine i WTI siste ukene, men gjort det stikk motsatte i Brent.
Det holdes nå nesten 21 longposisjoner for hver eneste shortposisjon, en ny rekord.
Oljen holder seg pent og pyntelig i $70 området, og har gjort det en liten stund nå. Konsolidering rundt topper er stort sett positivt, så det kan raskt komme en ny bevegelse på oppsiden, men derifra så ser det ut som om de fleste allerede har kjøpt.

Thomas Mathisen

Nordnetbloggen.no     Nestehelg.no    BizBot.no    @richardpaulsen

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer