Morgenrapport Tirsdag

Ingen panikk i Asia, og oljeprisen er på samme nivå som i går, ergo tror jeg markedet kan prøve seg på et løft i dag. Hvorvidt det er kjøpbart før EU toppmøte som starter på torsdag er uvisst, men de som sitter short kan få en ubehagelig dag.

Hva er interessant, og hva skal man ligge unnna?

-/ STORE OLJESELSKAPER, med eksponering og salg mot Kina, fikk juling i går. Petrobras ned –5%. Petroleo Brasileiro –8.8%. Petrochina og CNOOC ned –2.8%. Repsol ned –6.75%. Uansett hvor utbombet sektoren virker, skal den ikke røres før oljeprisen snur opp.

-/ TO INTERESSANTE poenger i denne artikelen: Solpaneler er konkurransedyktig mot dyr fyringsolje for verdens fattige, og at statsministeren i Kina setter opp bensinprisen for å dempe etterspørselen (målet er både prisreduksjon og mindre forurensning) -> Et nytt element til “bear storyen” rundt oljeprisen, men spennende for solpanelindustrien! REC var blant de sterkeste aksjene i går på grunn av refinansieringen, og jeg minner igjen om nye subsidier i Japan fra 1. Juli. Her skal man tegne i reparasjonsemisjonen, selv om tildelingen blir mager..

-/ FORRIGE UKE SÅ vi et chart som viste hvordan oljeprisen og aksjekursene har divergert, og forklaringen til Kathleen Brooks er at aksjene holder seg sterke på lave renter, mens bevegelsen i råvaren kan tyde på frykten for deflasjon. Uansett dårlig nytt for begge aktivaklassene, ettersom aksjer blir ansett for å henge etter råvarer.

-/ APROPOS “lagging indicator”. Det må være noe galt med hele ratingsystemet når Fitch og Moodys fortsetter å nedgradere blakke nasjoner (Hellas / Spania osv.) og bankene i de samme landene over en lang tidsperiode. Er det ikke mer logisk at man tar et standpunkt på denne risikoen på et tidlig stadium, enn å nedgradere ett hakk av syv annenhver måned? 28 spanske banker ble nedgradert av Moody i går.. Som en på twitter skrev i går: “Rating agencies is a 3 year lagging indicator

-/ PATENTER betyr alt i teknologiverden, og vi har sett store overtagelser av både porteføljer og selskaper for å sikre seg vidrekkende patenter innen viktige områder. Motorola ble kjøpt opp av Google primært for å sikre seg forskningsarbeid og patenter. Nå prøver Google å stanse salget av Iphone og Ipader i USA. Dette kan bli dramatisk…

-/ SAN FRANCISCO FED har utgitt et skriv om mulig norsk boligkrise. En seniorøkonom har skrevet om de urealistiske avkastningskravene som fortsatt eksisterer i norges boligmarked -> Folk kjøper noe som ha steget 30% siden 2006 i den tro at fremtiden vil gi samme avkastning. IMF på sin side mener boligmarkedet i Norge er 15-20% overvurdert.

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer