Morgenrapport Onsdag

Ben Bernanke begynte sin to dagers seanse i kongressen i går, og snakket åpent om QE stimuliprogrammet. Han sin mening er at det fungerer godt og risikoen i markedet er håndterbare. Det er bullish i den forstand at det hadde vært negativt om han hadde uttrykket tvil. Målsettingen er å fortsette stimuliprogrammet til arbeidsledigheten synker under 6.5%. Nå er det n på 7.8%. Som vi vet, har FED ubegrensede midler til rådighet, de trykker jo faktisk nye penger…

Totalmarkedet hadde en sterk dag i går, kanskje som en reaksjon på fallet på mandag, men allikevel en gjeninnhenting det er vanskelig å overse.

Valget i Italia skapte overskrifter, men vil ikke være en gamechanger. Det ble sendt ut et datasheet fra et stort meglerhus i går med et par presiseringer:

  • Underskuddet på statsbudsjettet i Italia er cirka 1%, lavere enn Frankrike, UK og Finland.
  • Budsjettet de har lagt opp til viser i følge IMF et overskudd på +3% det neste året.
  • Statlig gjeld er høy, men har vært sånn i 20 år, ikke bare de siste fire. Privat rikdom, offentlig fattighet.
  • Gjeldsgraden hos husholdningene er 65% av inntekten, mot 180% i Norge.
  • Det største problemet er vekstgraden. De vil ikke øke GDP i år, og derfor er arbeidsmarkedsreformer osv. viktig for landet (ref volatiliteten under valget)

Jeg synes ikke det høres så ille ut. Norge er på en måte motsatt, der staten har en enorm oljeformue investert i Regent Street og WalMart, mens privat formue er på det laveste i Europa, og infrastrukturen er dårligere enn Albania (du tror jeg overdrev for å underholde, men faktum står; veier, skolebygg og sykehus er av høyere standard i Albania i følge en forskningsrapport fra i fjor. De investerte nemlig i infrastruktur da de moderniserte seg for 10 år siden)

-/ DET VAR EN sterk dag i går, og flere av aksjene jeg er bullish til gikk bedre enn markedet. Golden Ocean steg gjennom hele dagen og endte på 5.90 kroner. DNB som nesten ikke har falt, la seg på årsbeste, mens SUBC har steget men enda ikke bevist teorien om at den vil stige frem til kvartalstallene om to uker.

-/ JEG VET IKKE om Norwegian åpnet lavt i går pga. innføring av bonussystem på SAS reiser, men aksjen seg i hvert fall fem kroner fra åpningsmatchen.

Oddbjørn Hollen, gründer av Christiania Securities, er i Dagens Næringsliv i dag og forteller at han måtte si opp halve staben og sine egen sønn i fjor. Kurtasjeinntektene var så dårlige. Dette er gjeldende i hele bransjen, og faktisk et tegn på at verden går videre. Hvis du legger igjen mye kurtasje i løpet av et år, bør du ha en svært god avkastning fordi kurtasjekostnadene går på bekostning av resultatet. Jeg skjønner at det kan være interessant å snakke med en megler som du kanskje tror kommer med gode råd, men mine egne erfaringer er at du bør sette deg i stand til å forstå aksjemarkedet selv, fordi ingen av rådgiverne dine er der når det går surt. Sett opp en Nordnetkonto og spar penger på egen hånd.

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer