Morgenrapport Onsdag

God dag for bankaksjer i går. Barclays opp +9%, Citigroup +2.9%, Bank of America +3.5%. Risikoen i markedet er lav når denne gruppen leder oppgangen. Finanssektoren er selve barometeret på tilliten i aksjemarkedet.

-/ RESULTATET til Telenor var sterkt og de øker utbytte. 6 kroner får investorene betalt for 2012, og på 120 kroner i aksjekurs er det 5% direkteavkastning. Ikke rart de kjøper egne aksjer, selskapet altså.

-/ KALDDUSJ fra Storebrand. De leverte lavere bunnlinje enn ventet, og kutter utbytte til 0. Hvem liker forøvrig slike formuleringer; årsresultatet er preget av kostnader knyttet til omorganisering og rendyrking av virksomheten. Litt mer spennende med nyinvesteringer og oppkjøp kanskje!?

-/ I GÅR SNAKKET den japanske finansministeren opp markedet, og det har vært kjent lenge at de har svekket YEN kursen med snakk om massiv pengetrykking, noe som har ført til rally i aksjemarkedet/Nikkei. WisdomTree Janapn Equity Fund hadde $3.5 milliarder under forvaltning når vi feiret julaften, men har fått inn nye $2.1 milliarder siden nyttår.

-/ INTERESSANT STRATEGINOTAT fra Nordea Markets om en mulig bevegelse i obligasjonsmarkedet på bakgrunn av et historisk høyt forfall av statsobligasjoner i Norge. Denne var lærerik! Den Norske Stat betaler tilbake 66 milliarder kroner til investorene i Mai måned, og teorien er at disse skal finne nye plasseringer. Forrige tilbakebetalingsrekord var 20 milliarder lavere, så dette er en massiv “cash injection” i markedet.

-/ FLERE ANALYTIKERE MENER at oljeprisen vil holde seg over $120 de neste fem årene. Hvorfor anbefaler de å kjøpe aksjer med masse basisrisiko i stedet for rene oljekontrakter med levering frem i tid? Oljekontrakt med levering 2018 handles til $92. I følge Peter Warren er oppsiden bedre fordi man får større giring og renere eksponering. Jeg mener det er en forskjell i investorklassen, en ting er hvis du er like erfaren med både aksjer og råvarer, men risikoen er høyere for å begå feil i produkter man ikke kjenner godt. Sagt på en annen måte; det er ikke for alle å plutselig gjøre en forward kontrakt i oljemarkedet. Avkastningen på oljekontrakten kan bli 28% hvis oljeprisen holder seg over $120 i fem år. Jeg vil anta at inntektene og utbyttene i oljesektoren vil reflektere dette høye nivået, og du vil få betalt som aksjeinvestor også.

-/ DET GÅR TREGERE for Apple, og nå peker Citibank på prispress og sterkere konkurranse på mindre tablets (Ipad mini). Etter jeg kjøpte meg en smarttelefon med stor skjerm, bruker jeg nesten ikke Ipad lengre. Konkurransen er dermed ikke andre tableter, men smarttelefoner. Aksjen falt -2.5% i går. De har verdens beste research avdeling, og jeg er redd vi grovt undervurderer sannsynligheten for at de kommer med nye blockbusters innen et år.

De jobber allerede med en smartklokke, som skal være en forlengelse av Iphonen. Vise enkel informasjon, og sende input fra aktivitet. Jeg liker produktet, og tror det kan ligge en stor fremtid å få en funksjonell smarttelefon på håndleddet. Det kommer en Android basert konkurrent  (Neptune), som har eget mini sim kort og kan gjøre alt en vanlig telefon kan gjøre.

Kommer dette for fullt, er det bare å rømme selskapene som produserer ordinære klokker. Smartelefonen danket ut kameraet, og nå kan den gå løs på klokken også. For ikke å snakke om Garmin og Polar treningsklokker.

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer