Morgenrapport Onsdag


Nikkei +1.60%  Shanghai -0.30%  S&P500 +1.00%  DAX futures +0.00%

Markedet har steget markant siden fredag, da en ny delvis-avtale ble inngått mellom Kina og USA. Det var i hvert fall en løsning som hindret innføringen av de siste tariffene og sikret noen store salg av landbruksprodukter (Kjøp tørrbulkaksjer). I natt stjal Hong Kong oppmerksomheten igjen, da Kina truet nasjonalforsamlingen mot å ikke ettergi noe til demonstrantene. Dette tror jeg er støy, og ettersom fire av de største bankene i USA har levert gode kvartalstall, konkluderer jeg med at minste motstands vei er opp.

Det er ikke nødvendigvis fasiten for oljeaksjene. Jeg må ærlig innrømme at jeg ble skremt da jeg hørte et intervju med Idar Kreutzer, tidligere CEO i Storebrand, nå sjef i Finans Norge. Han forteller om et stort hamskifte blant institusjoner og fond, bare de siste månedene. Disse investorene skyr nå oljeaksjer fordi de mener det er knyttet stor politisk risiko å eie selskaper som kan få strenger miljøkrav, høyere co2 avgift eller rett og slett bli avviklet. Jeg anser ikke meg selv som en lettskremt mann, eller en som overdriver ulike kriser, men for første gang innså jeg at hvis oljeaksjene ikke blir investerbare fordi mandatene endrer seg i store fond etc. så kan mye av næringen i Norge gå på en gigantsmell. En ting er hva som er i daglig drift, men vi vet også at supply, seismikk og oilservice trenger jevnlig påfyll av kapital på grunn av svingninger i inntektsgrunnlaget. Det var tøfft nok i forrige runde, men er kapitalen der i det hele tatt neste gang inntektene faller?

Kahoot seiler inn sine første uker på Oslo Børs, med høyest omsetning på Merkur Markets, og en markedsverdi på 5.1 milliarder kroner. Min spådom var at dette kunne bli Norges største teknologi unicorn (8. milliarder kroner i markedscap) i 2019, men vi er ikke helt der enda. Husk at du kunne kjøpt bøtter og spann av aksjer på 750 millioner i markedsverdi for litt over ett år siden.

Husker dere da Magnus Halvorsen i 2020 Bulkers var på Pengepodden? Da fortalte han at de ønsket å bli et selskap som betalte ut månedlige utbytter. I dag melder de at selskapet har gjort en sale/leaseback på to skipene. og frigjort 21 millioner dollar som de skal bruke til å betale ut månedelig utbytter. Selskapet har fortsatt oppside på driften av skipene. 

Mvh

Richard Paulsen

Nordnetbloggen/Kryptografen/BizBot


Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
2 Kommentarer
eldste
nyeste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
16.10.2019 09:03

Hvordan kunne man investert i Kahoot for ett år siden hvis børsnoteringen fant sted nylig?

Gjest
Gjest
Svar på  anonymous
16.10.2019 09:31

Hei Tor,

Du har også muligheten til å investere i unoterte aksjer. Se listen her (når du er innlogget på Nordnet.no):
https://classic.nordnet.no/mux/web/marknaden/kurslista/aktier.html?marknad=Norge&lista=102626_0&sektor=0&subtyp=price&sortera=aktie&sorteringsordning=stigande