Morgenrapport Onsdag

Japanske Nikkei indeksen er opp +2.2% i morgentimene, og Shanghai er opp +1%. Det betyr at vi kan gjøre et større “legg” opp i Europa, og sette ny årsbeste på Oslo Børs. Er man en kortsiktig trader, og ikke kjøper de få røde dagene vi får, blir det vanskelig å tjene penger. Mandag var denne dagen, og nå ser vi at alt klaffer igjen.

-/ EUR/USD er tippet for første gang over 1.35 siden Desember 2011. Det er et tegn på større risikoapetitt, ettersom investorene kjøper Euro og selger Dollar.

-/ OBLIGASJONENE i Naur handler mellom 83-88, noe som gir en yield på over 20%. Problemet blir selvfølgelig å utstede nye, som bare yielder 15%, hvis investorene får 20% ved å kjøpe eksisterende i annenhåndsmarkedet. Her lukter det en fullstendig reorganisering av gjeldssiden.

-/ REKORDAVLING av soyabønner i Brasil fører til lange køer i havnene (såkalt “congestion”). Det er positivt for tørrbulkaksjer ettersom det fjerner mye ledig kapasitet (båtene står i kø). Dryships steg 4.5% på Wall Street i går.

-/ APPLE AKSJEN fortsatte opp i går, og ligger snart over $460. Hvis dere ikke fikk med dere prisingspalten i går, kan dere lese den her, og det er mye som tyder på at Apple er grisebillig på disse nivåene. Selskapet er verdt $440 mrd, og har $135 mrd i cash, og tjener $40 mrd i året. Høy kontantandel og lav PE.

-/ HVIS DU HAR Lyst til å bli kjent med Banco Santander, annet enn fra brevhodet på inkassovarselet til forbrukslånet ditt, har FT skrevet en lang artikkel om banken og dens langvarige leder Emilio Botín. Dette er ikke en one-pager, men en artikkel det er lagt betydelige ressurser i, som det er vanskelig å ikke finne interessant.

Belgium, Germany, Estonia, Greece, Spain, France, Italy, Austria, Portugal, Slovenia and Slovakia har bestemt seg for å innføre en omsetningsavgift på aksjer, obligasjoner og derivater. Skatten skal være 0.1% av transaksjonsverdien for kjøper og selger. De har også laget sperrer slik at banker som f.eks BNP Paribas og Deutsche Bank, ikke kan lure seg unne ved å foreta handlene i andre land. Plikten følger hvor hovedkvarteret ligger, og aksjer/obligasjonene er utstedet. EU kommisjonen tror skatten vil generere 35 milliarder EUR til myndighetene. Det er vel ikke farlig å anta at de bommer stort, ettersom City i London er utelatt, og jeg kan ikke skjønne hvem som frivillig handler i markeder med en slik skatt, når andre markeder er et tastetrykk unna. På den annen side bør man kanskje gå long Pund Sterling, ettersom dette vil befeste City sin dominans i Europa. Finansdistriktet i London genererer ca 10% av Engelsk årlig brutto nasjonalprodukt.

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer