Morgenrapport Onsdag

Nikkei -0.42%  Shanghai +0.37%  S&P500 +0.15%  DAX futures +0.33%

Sentiment: Sol inn mot helgen!

Forrige uke gav oss et svakt aksjemarked, men nå ser det ut til å komme et lite “relief rally”. I kveld er det rentemøte hos FED og det er ventet 0.25% høyere rente. Rosinen i pølsen er derimot at de kommer til å snakke mer dovish enn forrige gang, fordi de nå faktisk leverer en renteøkning. Det er ikke noe poeng å stramme til for deretter å skremme markedet enda mer. Balansert leveranse er nøkkelordet, og det kan få investoren til å kjøpe aksjer igjen i det korte bilde.

I valget mellom aktivt forvaltede fond eller indeksfond, har du egentlig bare to viktige måleenheter; Avkastning og avgifter. Sammensetningen, retningen, risikoprofil osv. krydrer kaken, men ingenting slår god gammelsdags statistikk. Matrisen nedenfor viser andelen aktivt forvaltede fond som ikke klarer å slå referanseindeksen sin. I perioden 1-3 år er det godt over halvparten som bommer på sin billige motpart. Har du et 15 års perspektiv bommer cirka 95%. Sagt med andre ord, jo lengre du sitter med aktivt forvaltede fond jo større risiko har du for at de dummer seg ut. 

-/ MANGE HADDE nok ventet at Norwegian måtte emittere i inneværende år, men at det kom såpass tidlig overrasket mange aksjonærer. Kursen ble 155 kroner per aksje, en god rabatt fra sluttkurs på 171 kroner. Det gjør at selskapet setter en ny bunnkurs ikke sett siden 2013. Går selskapet inn i en skikkelig kriseperiode? Årsaken til kapitalbehovet er at selskapet blør penger som følge av høyere oljepris og sterk eurokurs. Når konkurransen i flymarkedet hardner til, blir det de som har best balanse som vinner, ikke nødvendigvis de med lavest kostnader. Er de ekstra uheldige komme det en ny flyavgift i EU, noe Sverige nettopp har foreslått.

-/ I GÅR SKREV jeg et innlegg om problemene til Facebook, og hvordan du som risikovillig trader kan tjene penger på å gå motsatt vei enn støyen og de negative overskriftene som preger aksjen akkurat nå. Nesten utelukkende hver gang journalister utenfor finanspressen engasjerer seg i selskaper som dette, oppstår det en overdreven reaksjon fordi de jakter klikk og overskrifter. Det var en databreach, men det skyldtes et annet selskap som kommer til å bli saksøkt herfra til månen. Selve nytteverdien ved å analysere brukerdata for å selge produkter og tjenester, forsvinner ikke. Det gjør alle kommersielle aktører som du ser i feeden din senere i dag, i morgen og neste år. Målgruppestyrt reklame har trumfet all annen reklame, og her er Facebook i førersete. Jeg tror det ligger 8-10% oppside i aksjekursen fra dagens nivå på $166.

-/ I UKENS Sparepodd har Bjørn Erik fått besøk av Luksusfellen Hallgeir Kvadsheim som i denne episoden gir råd om hvordan du kan spare mer effektiv! En annen innertier er gårsdagens The Daily fra New York Times. Denne gangen tar de opp Putin og hans bakgrunn. De begynner med en veldig interessant historie fra Berlinmurens fall, da en ung KGB agent måtte ta noen ubehagelige valg, som forklarer mye av dagens regime!

Mvh
Richard Paulsen

Nordnetbloggen.no     Nestehelg.no    BizBot.no    @richardpaulsen

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer