Morgenrapport Onsdag

Nikkei -1.40%  Shanghai -0.81%  S&P500 -1.27%  DAX futures -0.37%


Sentiment: Mittwoche!

Det bør ikke komme som noen overraskelse hvis FED hever renten i år. Hver eneste gang en FED guvernør ser en mikrofon, gjøres dette til kjenne i klartekst. Allikevel faller markedet tilbake, som en skuffet 3 åring som håpet det ikke var leggetid allikevel. I går var det nytilsatte sentralbanksjef Jerome Powell som knakk markedet, da han holdt frem muligheten for en fjerde renteheving i år hvis inflasjonen tiltar. Ikke bare skal de temme en aksjeboble, de får kanskje et inflasjonspøkelse i fanget også.

Skjer det i USA, skjer det i Norge. Det kommer rentehevinger her på bjerget snart, med større sannsynlighet i inneværende år. Hvis du tror boligmarkedet “har flatet ut”, tror jeg du er for tidlig ute. Hør på Øystein Olsen, ikke analysekorpset. Øystein Olsen sa i sin årstale at det var urovekkende mange som ville få en svært dårlig økonomi med 1% oppgang i rentenivået. Glem disse fem prosentene alle forholder seg til som “noe alle skal tåle”. Det er bare tull. Etter syv år med ekstrem lavrentepolitikk, så har ALLE tilpasset økonomien lave rentekostnader og vil kjenne smerten når disse kostnadene øker. Spareraten har nemlig falt som en stein.

Utslagene i aksjemarkedet er en funksjon av dette store makroskiftet. Veksten er sterk, arbeidsledigheten lav, rentene på vei opp og indeksene har nettopp korrigert fra all-time high. Det gjør at store porteføljer må skifte allokeringer. Goldman Sachs har sett på utsiktene til volatiliteten etter en periode med store svingninger. De lover mer av det samme. Gul strek er frem til i dag. Blå strek er historisk snitt etter en lang periode med lav volatilitet.

-/ ET AV DE store temaene i 2018 er hvordan store selskaper i etablerte industrier må ut av sin komfort sone for å finne nye jaktmarker. Gjensidige er på forsiden av DN i dag og skryter av hvordan de skal inn i eiendomsmegling, som fortsatt er høymarginbusiness. Alle nye start-ups jeg har sett i forsikringsbransjen dreier mot en ting; Senke kostnadene for kunden ved å være mer presis på risikobedømmingen. Type: Installer denne sensoren i bilen, vi følger deg og gir deg lavere forsikring om du kjører pent. Se bort fra teknologien, men se på økonomien. Selv om de unge start-upene har back-end forsikringen hos de store, så dreier alt seg om mindre premiumer fra kunden. Dette betyr tapte inntekter på tradisjonell forsikring. Det tror jeg Gjensidige har forstått, det tror jeg Trøim har forstått og det tror jeg kommer til å slå på Storebrand i år.

Skillingskampen: To lesetips fra den nye økonomien i dag. Den første er alt du trenger å vite om historiens største ICO, der Telegram (Whatsapp, Messenger utfordrer) hentet $2 milliarder i to ulike transaksjoner, begge registrert og godkjent hos amerikanske SEC. De skal konkurrere mot andre smart networks, der tredjeparter kan lage tjenester og apper i deres økosystem som allerede består av 200 millioner brukere globalt. Den neste er en hjertevarm historie om en anonym giver som tjente formuen sin på Bitcoins, og nå gir den bort til veldedige formål. Han satser primært på nyoppstartede veldedige organisasjoner, spesielt de som kan vise til en “multiplier effect” gjennom bruk av teknologi. Hittil har han sendt ut sjekker på $56 millioner…

Mvh
Richard Paulsen

Nordnetbloggen.no     Nestehelg.no    BizBot.no    @richardpaulsen

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer