Morgenrapport Onsdag

Shanghaibørsen la på seg 2% over natten, til tross for svak utvikling på Wall Street. Storyen i Kina minner om USA for 5 år siden. Dårlig nyheter blir tolket positivt, fordi investorene håper på stimuli fra sentralbanken. Nå er det eiendomsmarkedet i Kina som virkelig begynner å korrigere, og da er det ikke rart at aksjeindeksen er på syv års høyeste notering, eller?

Oljeprisen faller videre, mens EUR prøver seg på en ny oppgang mot USD. Det kan være short covering før FED møte i kveld. Ingen vil presse shorten hvis plutselig Yellen skulle bli mer dovish (utsette renteheving til neste år)

Jeg leste noen interessante poenger rundt styrkelsen i dollaren i går;

  • Goldman Sachs mener fallet i oljeprisen utjevner den negative effekten sterkere dollar vil på inntjeningen til S&P500 selskapene. Eksportørene blir skadelidende, men den amerikanske forbrukeren har nettopp fått et enormt skattekutt i form av lavere energikostnader.
  • Mohammed El-Erian mener dollarstyrkelsen vil fortsette, rett og slett fordi FED er eneste sentralbank i verden som nå lar sin egen valuta stige. Alle andre gjør hva de kan for å holde kursene sine lave med den hensikt å stimulere eksportindustrien.
  • Styrken hittil i år har vært i small cap aksjer, som er dominert av mindre selskaper som selger til det amerikanske hjemmemarkedet, mens store internasjonale blue chips på NYSE har utviklet seg svakere. Dette er vel en trend som kan fortsette? Short DJIA og long Russell?

-/ MACROMAN har gjort en undersøkelse om hva leserne tror om renteheving fra FED allerede i Juni. Det var et klart overtall som stemte for at det var “mulig”, men mest sannsynlig ville det komme senere. I dag kan Janet Yellen gi oss svaret, men hun nok veie ordene slik at vi kan tolke henne begge veier. MacroMan tok opp ett annet godt poeng. Hvis ikke FED lykkes med å heve renten betraktelig i en oppgangsperiode, hva skal de gjøre ved neste nedtur? Må de i gang med en ny massiv stimulipakke. Har vi kommet dit at rentene er lav for all tid? og det eneste verktøykassen består av nå er obligasjonskjøp og gratis sentralbankpenger?

-/ PARAGOMINAS gruven til Norsk Hydro blir stengt ned i lengre tid enn forventet, men det påvirker ikke produksjonen ved Alunorte.

-/ JEG HAR FÅTT spørremail om konkrete aksjecase, men jeg har latt vær å gi et klart syn på kjøpskandidater de siste ukene, av flere grunner. 1. Jeg tror markedet flater ut, og jeg tror valutasvingningene (høy dollar) kan slå inn som en risikofaktor. 2. Aksjene jeg følger har vært preget av negative momenter (Ratene er bånn for GOGL, NAS har vært gjennom streik, Netflix falt tilbake etter House & Cards 3, Yara fikk en haug med nedgraderinger, ASC gikk 25% på økt utbytte, Selvaag Bolig har stoppet opp etter en kraftig oppgang, og nå kommer det tiltak mot høyere boligpriser)

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer