Morgenrapport Mandag

Nikkei stiger brått mandag morgen som følge av aggresive stimulipolitikk fra Bank of Japan. Selv om det skaper entusiastiske overskrifter, er jeg usikker på om vi skal ta dette til inntekt for styrke i Europa og USA. Isolert sett inflaterer de YEN kursen for å gjøre eksportindustrien mer attraktiv, og presser samtidig frem en inflasjon i landets priser. Det sender japanske aksjer opp, men jeg ser ikke helt hvordan dette kan påvirke resten av verden.

Grunnen til at Oslo Børs vil åpne opp er at oljeprisen er flat fra fredag, og da er det sikkert mange som tror at den har stoppet å falle. Problemet er at det nå spekuleres i om OPEC kaller sammen til et krisemøte, og det har bremset prisfallet. Jeg vet ikke hvor stor prisingsmakt OPEC har lengre, ettersom både produksjon og etterspørsel har skiftet betraktelig de siste fem årene. 

Det er ikke nødvendigvis feil å være defensiv på oljeprisen og oljeaksjene i disse ukene, rett og slett fordi vi er i en sesongmessig svak periode der kursfallet har vært drastisk ved tidligere år. (uten at OPEC har klart å gjøre noe)

 

-/ FINNAIR SELGER  en storpost i Norwegian, og denne posessen startet fredag ettermiddag. De har under 4.7% av selskapet, og trenger derfor ikke å flagge nedsalget gjennom en børsmelding. Storaksjonær som selger på disse nivåene kan bety god timing på en høy pris, eller rett og slett at posten kun var noe de ble stuck med da de solgte FlyNordic og har sett på utgangsmuligheter fortløpende. Det høye volumet de siste ukene tillater nedsalg av en slik størrelse.

-/ LUFTHANSA GÅR I STREIK i dag, og kun 30 av 1700 planlagte flighter vil bli gjennomført. Dette skaper muligheter for andre flyselskap, og jeg ser at Norwegian har 4 direkteruter til Tyskland (Berlin, Køln/Bonn, Hamburg og München)

-/ GJØDSELPRISENE har falt de siste tre måneden, og Yara har vært tam. I dag skuffer de også på kvartalstallene og aksjen kan komme under press. Det hjelper heller ikke at korn og hveteprisene faller i dag, på grunn av fugleinfluensa og lavere etterspørsel fra Kina.

-/ BMW NEDJUSTERER vekstanslagene sine for salg i Kina, skylder på økonomisk nedbremsning. Det er ikke bullish, verken for bilprodusentene eller oljeprisen. Dette kommer samtidig som KOA signerer en avtale i India, kanskje de jevner hverandre ut.

-/ FØRERLØSE BILER kommer, og det vil skape tryggere trafikk, lavere forsikringspremier og større utbytte ved å investere i vei. Automatisk tilpasning av fart vil også kunne revolusjonere kødannelse, og ineffektiviteten det skaper for et samfunn. Tenk bare hvor mange som kaster bort en time til og fra jobben globalt hver dag. I helgen har både The Economist  og Marketwatch skrevet om konseptet.

-/ ERIC SCHMIDT som er sjef i Google, snakker om at teknologi må bli regulert. De har selv kansellert en kraftfull teknologi rundt “facial recognition”, fordi det lett skaper et overvåkningssamfunn. Han snakker også om problemet som nå dukker opp med flyvende gadgets og droner. Alle har vel sett leketøyet Parrot som kan fly rundt naboens hus og filme hele sekvensen til Ipaden din.

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer