Morgenrapport Mandag

Nikkei -0.94%  Shanghai -0.03%  S&P500 -0.53%  DAX futures +0.25%En grønn avslutning på en ellers negativ uke. Fasiten endte over -3% for OSEBX, mye grunnet retretten til oljeprisen.
Grønne indekser ble også resultatet nedover Europa, hvor London faktisk var lyspunktet.
USA skled av fra åpning, og vi må lide oss gjennom nok en politisk såpeopera der borte. Nasdaq var desidert svakest av indeksene.
Asia starter uken negativt, hvor Hong Kong er blant de få indeksene som er opp, selv med oppblussing av protester gjennom helgen.
KPI, retail sales og arbeidsledighet fra Tyskland, spansk KPI, britisk BNP, arbeidsledighet fra EU, og Chicago PMI fra USA er dagens makro.Siste sagaen i handelskrigen var Donalds trussel på fredag om å hindre amerikansk kapital til kinesiske selskaper. Dette er egentlig en rimelig heftig trussel, da man vil gi noen gigantiske selskaper store likviditetshindre. En bakenforliggende trussel siden handelskrigen startet har vært at Kina sitter med enorme mengder amerikanske statsobligasjoner, og at de kan bruke trusselen om å dumpe disse i forhandlingene.

Donald la på fredag frem sin mottrussel, i form av å ekskludere kinesiske selskaper fra amerikanske børser.
Dette er etter min mening mer hardtslående enn at Kina dumper statsobligasjoner, som markedet vil kunne absorbere uten den alt for store katastrofen.
Skulle man dog strupet Alibaba, PetroChina, Baidu, og de 153 andre selskapene, med en total mcap på over $1.2 trillioner, for amerikansk kapital (vil gjelde obligasjoner også), så vil man kunne vanskeliggjøre økonomien i Kina, og sannsynligvis også vippe verdensøkonomien mot resesjon.
Nasdaq har allerede startet en strengere praksis mot mindre kinesiske selskaper, med god grunn.En ting man gjerne skulle sett Kina holdt for seg selv er det afrikanske svineviruset som herjer landet. Kina har slaktet godt over 100mill svin, noe som har sendt prisene på svin opp nesten 200% i år.
Viruset er ikke farlig for mennesker, men det har en svært høy dødelighet for svin, og smitter ganske raskt.

Nå har det blitt registrert tilfeller flere steder rundt i Asia, blant annet i Sør Korea, og flere steder i Øst Europa, spesielt blant villsvin.
Skulle viruset bre seg om på vårt kontinent så vil kapitalflukten inn i andre proteinkilder bli ganske kraftig, og da er veldig greit å være eksportør av bla. laks.Kronprins Mohammed Bin Salman sitt intervju hos 60 minutes ble sendt igår.
Angrepet på oljenalegget ble naturligvis en vesentlig del, og han legger intet skjul på Irans rolle i angrepet, og ikke minst hvor farlige de er for regionen og oljeprisen.
Intervjuet kan du se i sin helhet her.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
1 Kommentar
eldste
nyeste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
30.09.2019 15:20

tror ikke det er Iran som står bak angrepet mot de saudiske olje innstallasjonene. hvis det hadde vært Iran ville de blåst hele området i filler. det er nok houtiene i Jemen.