Morgenrapport Mandag

Nikkei-0.11% Shanghai+0.05%S&P500-0.16% DAX futures-0.00%

Bitcoin brøt $9.000 på oppsiden i går, og nå blir det spennende å se om den tar ut $10k før sommerferien. Volumet er rekordhøyt og mange peker nå på økt oppmerksomhet når Facebook offentligjør sin kryptovaluta den 18. Juni. Dvs. på onsdag.

Vi har en spennende uke foran oss der, rentemøtene til både FED og Norges Bank vil stjele mye oppmerksomhet. På onsdag skal Jerome Powell og FED governørene stemme over hvorvidt de skal senke renten. Det jeg har lest hittil er at de økonomiske indikatorene ikke er svake nok til å rettferdigjøre et rentekutt, men det har oppstått et stort politisk press på FED fra Trump regjeringen som ønsker lavrentepolitikk for å stimulere økonomien. 

Norge går andre veien. Det er ventet at Øystein Olsen hever renten. Nordea argumenterer med at Norske kroner svekker seg ytterligere etter oljeprisfallet, og det vil skape enda sterkere inflasjon da prisen på importvarer blir dyrere.

Hvert eneste år siden 1995 har Mary Meeker utgitt sin rapport: Internet Trends. Der analyserer hun trender og utviklingstrekk som kan være nyttig for investorer og gründere.Årets utgave er på 300 sider, men et par key takeaways er:

  • Antall solgte smarttelefoner falt med -4% i 2018, ned fra 0% vekst i 2017. Peak smarttelefoner kan gi metning i alle selskapene som primært har dette som distribusjonsform.
  • Gjennomsnittlig tid på mobilen har nå gått forbi gjennomsnittlig tid foran TV’en. Short TV kanaler og markedsførere som spesialiserer seg på dette mediumet.
  • 7 av 10 mest verdifulle selskaper i verden er teknologiselskaper.
  • E-commerce øker med 12.5% i året, fysiske butikker øker med 2%

-/ FØRSTE GANG JEG HØRTE OM det svenske selskapet Kinnevik var da jeg leste om arvesaken etter Jan Stenbeck der det dukkert opp en ukjent sønn han hadde med en servitør på sin favorittrestaurant.  Det var ikke sønnen men datteren Christina Stenbeck som overtok hovedansvaret, og hun har i etterkant drevet dette som et investeringselskap og vridd porteføljen over på spennende teknologiselskaper. I Norge har de gått tungt inn i Kolonial.no. Grunnen til at jeg skriver om dette nå, er fordi jeg hørte på Bloomberg Masters in Business intervjuet med gründeren av Betterment, en av verdens største robotrådgivere på fond og sparing. Det viser seg at Kinnevik også har investert der. Da tok jeg en kikk på porteføljeselskapene og innså at Kinnevik kanskje var en super aksje hvis man ønsker eksponering i fremtidens selskaper. Aksjen toppet ut på 276 SEK tidligere i år, og kan kjøpes for 240-245 SEK i dag. Tilsvarende selskaper i Norge er enten statlige, familieeide og/eller ikke børsnoterte. 

Mvh

Richard Paulsen


Nordnetbloggen.no/BizBot.no/Kryptografen Podcast

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer