Morgenrapport Mandag

Nikkei +0.42% Shanghai +3.03%S&P500 +0.64% DAX futures +0.26%

En rolig avslutning på uken for OSE, hvor de gamle traverne DNB og Telenor dro brorparten av lasset.
Kontinentet ellers handlet rimelig likt med en noe avventende holdning. USA var enda mer fremoverlent etter en runde uttalelser om fremskritt med handelsavtalen med Kina. Asia stiger bra på nyhetene da nær sagt samtlige kinesiske indekser er opp over 2%.
Mandagen byr på lite av makro, og kun talen til BoEs Carney er i nærheten av nyhetsverdig.

Februar var egentlig fristen for at USA og Kina skulle komme frem til enighet om en handelsavtale, hvis ikke ville flere hundre milliarder i tariffer bli satt i effekt. Delegasjonen fra KIna og laget til Trump har visstnok gjort vesentlige fremskritt over helgen, og de har besuttet å utsette fristen. Dette vil bli formalisert med en ny dato som blir satt i løpet av denne uken.

Denne runden skal ha vært såpass givende at flere av forpliktelsene fra partene har endelig blitt skrevet på papir. Partene skal ha kommet så langt at de nå er enige om hvordan, hovedsaklig kineserne, skal forholde seg til valutaene.
Man styrer mot et møte mellom lederne i slutten av mars, som selvfølgelig skal være på Trumps Mar-a-Lago.

Goldman har laget en fin oversikt av de 100 største hedgefondene, basert på aksjeverdier.
Topp 10 er dominert av vide og relativt automatiserte hedegfond, med aksjeporteføljer på godt over 1000 forskjellige posisjoner. Carl Icahn sitt fond, og Ole Andreas Halvorsens Viking Global er de eneste på topp 10 som kun har drøye 20 posisjoner, noe som er godt gjort når man forvalter over $20 mrd.

Hele denne listen sitter ellers på aksjeverdier for rett over $1000 mrd, så man kan vel hevde at denne bransjen ikke er helt død. De “tre store” blant ETF tilbyderne, Vanguard, Blackrock og State Street gir dog ikke slipp på sine dominerende posisjoner, og de innehar i snitt hhv. over 8, 6, og 4% av alle selskaper i USA.

Orakelet fra Omaha, også kjent som Warren Buffett, slapp i helgen den sagnomsuste årsrapporten til Berkshire Hathaway. De ser på Apple, American Express og Goldman Sachs som sine viktigste langsiktige posisjoner. Et selskap som har økt de bokførte verdiene sine med 1,091,899% og selskapsverdien sin med 2,472,627% siden opprinnelsen, får således den oppmerksomheten de fortjener. Hele brevet kan du lese her.

McKinsey var også aktive i helgen, og lanserte sin Global Energy Perspective rapport for 2019.
Dette er en veldig god og omfattende rapport hvor de tar analyserer hvordan klodens energitransformasjon vil foregå. Noen av hovedpoengene er at elektrisitetsetterspørselen vil doble seg inn mot 2050, med fornybar energi som vil dekke halvparten av totalen innen 2035.
Gass vil være den eneste fossile energien som vil øke i årene som kommer, men den kommer til å toppe ut i 2035. Oljeetterspørselen vil synke betraktelig etter at den peaker ut i 2030.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer