Morgenrapport Mandag


Nikkei +0.44%Shanghai stengtS&P500 +0.09% DAX futures +0.02%

Rolig avslutning på uken, hvor volumet her hjemme ikke engang bikket 3,5mrd for OSEBX. Plusstegnet var igjen tilstede, og bildet var likt for resten av kontinentet.
I USA var det rimelig likt, men tech ble trukket ned av Amazon sitt fall på over 5%. I Asia er det blandede drops mens Kina holder stengt for den ukeslange nyttårsfeiringen.
Spansk arbeidsledighet, britisk bygg-PMI, italiensk KPI, og fabrikkordre i USA er dagens makro.

De siste månedene av fjoråret så rekordstore uttakk fra aksjefond, og igjen er de aktivf orvaltede fondene som lider mest. Hedgefondene så også rekordstore utttak, en sektor som har hatt et utrolig tungt år avkastningsmessig. Indeksfond kunne igjen se tilbake på jevn innflyt. Jakten etter yield førte til at fokuset snudde mot fremvoksende markederr og obligasjoner under uroen. Fakta så langt er at et av historiens lengste bullmarkeder sitt første bearmarked bare varte noen sekunder på julaften, før det snudde opp igjen. SP500 er nå 14% opp fra bunnen allerede.
Mye kapital står igjen på sidelinjen i påvente av lavere innganger, og hvis den muligheten ikke kommer snart så kan det gi en god flyt inn i markedet.

Januar er sjeldent en god måned for tørrbulkshipping, og 2019 har ikke vært noe unntak.
Årets siste måneder går mye ut på å gjøre bestillingene før dødperioden under nyttårsfeiringen, men anderledes i år er at kullimporten er tilbake for fullt.
Importen ble kuttet helt i starten av desember, og klareringen av import skulle ikke starte før januar igjen. 9mill tonn er allerede fraktet inn sjøveien forrig måned, og trykket på havnene er større enn noensinne. Havnene bruker også lenger tid enn vanlig for å klarere lastene, og så mye som 300 skuter ligger i kø hos de største havnene i landet. Tempoet går ikke akkurat opp under nyttårsfeiringen, og Panamax fokuserte eiere kan potensielt se dette føre til bedre rater, Capeize eiere vil fortsatt være tynget av Vales problemer i Brasil, da denne ruten har vært en postitiv driver bak ratene gjennom 2018. Australia er største produsent til å gjøre opp for bortfallet, og den vesentlig kortere seiledistansen vil tynge sektoren videre.

Aksjemarkedet er ikke alene om å nyte noen gode uker. Oljen har lagt bak seg den beste måneden på over 3 år, etter et fall på noen og 40% i det siste kvartalet ifjor. Forrige uke var de siste oppdaterte tallene vi har fra USA, og vil være det frem til Donald klarer å styre klar av shutdownen.
Statistikken viser at ikke bare har spesielt hedgefondene kjøpt seg godt inn i oljefutures, men shortnivåenehar har halvert seg siste måneden alene.
Tiltro til OPEC og glasstak for amerikansk produksjon pekes på som hovedgrunnene for skiftet i optimismen.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer