Morgenrapport Mandag

Nikkei stengt  Shanghai -0.75%  S&P500 -0.01%  DAX futures -0.76%
Nær uendret stengning på OSE før helgen, et bilde som ikke var alt for ulikt resten av Europa, hvor børsene hadde relativt sett små endringer sett mot hva vi ellers er vant med så langt i år. Over dammen endte det også tilnærmet uendret, hvor SP500 sin 10 punkters intradagsbevgelse forteller at det var en rolig sesjon.

Asia kommer ned, ledet av Kina og de overraskende svake handelstallene. Volumet er dog noe tynt da Japans børs er stengt idag, men det smitter fortsatt over i europeiske og amerikanske futures. Industriproduksjon i EU, Mays tale før avstemningen imorgen, og Powells tale forran Kongressen er dagens begivenheter, samt resultatsesongen som sparkes igang med Citigroup som slipper sine tall.

Fangman aksjene har lagt på seg over $400mrd siden julaften, som kanskje var den største julegaven i markedet. Netflix alene har steget 44% siden da! Som grafen rett over viser, så er det de mest shortede aksjene som har beveget seg mye siste uken. Ser man på SP500s sektorer, så er det de som falt mest i 2018 som har hatt best utvikling så langt i år. Energi, de mest sykelutsatte forbrukeraksjene, kommunikasjon, og industri som leder ann på nyåret.

At utbombede og tungt shortede aksjer leder ann er ikke nødvendigvis det sterkeste tegnet, og tyder på at dette er mer gevinstsikring av gode shortposisjoner enn strukturell revekting og reposisjonering.

Fjoråret var som kjent et rekordår for inntjening og gode marginer, men varsellampene lyser mer og mer for inneværende år. Listen over selskaper I USA som tar ned guiding eller kommer med mindre positive kommentarerer vokser for hver uke. Bare forrige uke alene så var disse selskapene ute med justeringer eller negative kommentarer;
Apple
– Macys
– Barnes and Noble
– Fedex
– American Airlines
– Delta
– Kohls
– Ford
– Jaguar

Q4 tallene er ikke der den store bekymringen ligger, da EPS veksten er ventet til 12% for SP500 indeksen, hvor 2%poeng er bidraget fra tilbakekjøp av aksjer. Energi og finans er sektorene med desidert størst ventet EPS vekst (64 og 20%).
For hele 2019 så er EPS ventet å stige 6%, noe som ikke er et godt argument for å innta bunkeren, men flere av de store husene peker på et svakere markolandskap og enda høyere politisk risiko, noe man nesten ikke skulle tro var mulig.
Goldman sier at EPS veksten kan bli så svak som 3%, med ytterligere nedside skulle flere sentrale politiske spørsmål ikke bli løst snarlig (shutdown, handleskrig og brexit).

Kort oppsummert, ikke les deg blind på tallene, finles som alltid guidingen!

Selv om den siste rapporten til Goldman ikke gir grunn til den største optimismen, så har de som alltids noen anbefalinger på aksjer som de ser for seg kan leve godt i denne sensykelen.

Under er en liten grafbonanza fra den nevnte rapporten

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer