Morgenrapport Mandag

Morgenrapport Mandag


Nikkei -1.94%  Shanghai -0.60% S&P500 -2.33% DAX futures -0.42%
To svært forskjellige avslutninger vi var vitne til før helgen.
Her hjemme kunne man ta ta helgen med over 2% oppgang, og selv CAC i Frankrike holdt plussen med tåregassen liggende tjukt på
Champs-Élysées.
USA klarte en drøy time handel før det startet og skli av, hvor selverklærte Tariffman ikke klarte og hjelpe på sentimentet. Asia starter ikke uken på en god tone, da sentimentet fra forrige uke henger igjen, og dårligere enn ventet makro heller ikke hjelper.
Tysk handelsbalanse, kinesisk utlånsstatistikk, britisk BNP og produksjon, og nye stillinger fra USA er dagens makrokalender.

Den famøse inverterte yieldkurven har vært dekket både her og alle andre steder, men dekningen er ganske ensformig; vi står på kanten av stupet, og det er ingen gjemmesteder!
Som grafen over så pent illustrerer, så er vi faktisk to år unna neste resesjon, hvis vi fortsatt skal klamre oss til historikk og statistikk. Det er når yieldkurven snur tilbake igjen, og akselerer, at problemene tidligere har startet. Vi skal i teorien også se nye topper et sted mellom slutten av neste år og starten av 2020, hvis dette skal følge sitt tidligere spor.
Mellom handelskrig, fransk revolusjon light, Russlands offensiver i Ukrainia, svakere vekst, og all annen uro, så kan det være vanskelig å se gjennom tåken, men vi mangler en skikkelig trigger for å sparke igang en resesjon. Hvorvidt det er selskapsobligasjonsboblen som imploderer eller en blackswan event fra flanken, så har dette tilgode å skje.

Som Richard skrev på torsdag, så ser vi nå selskaper som venter med børsnoteringen grunnet uroen i markedet. Nynoteringer er generelt en positiv ting for markedet, da denne aktiviteten avler ytterligere kapitalinnhentinger til andre selskaper, og fører til at enda mer kapital føres ut av den unoterte verden, og inn på børsen. Som Oslo Børs viser over, så har ikke 2018 vært noe dårlig år sett under ett. Antall noteringer ligger ann til å matche rekordåret 2007, og volumene er langt ifra begredelige.
Børsene i USA kan se ut til å allerede få et godt neste år på denne fronten, da Lyft på torsdag kunngjorde at de hadde sendt inn søknad til SEC om børsnotering. Uber vil selvfølgelig ikke være dårligere, og sendte pressemelding på fredag om at de hadde gjort det samme. Selskapene har markedsverdi på henholdsvis $15mrd og $120mrd, og det er ingen tvil om hvilket selskap som vil få mesteparten av markedets fokus.

1.2mbpd ble fasiten på produksjonskuttene etter OPEC møtet forrige uke. 800kbpd blir tatt av kartellets medlemmer, og 400kbpd blir tatt av andre land.
De vil bli effektuert fra januar allerede, og blir sett opp mot rekordproduksjonen  i oktober.
Flere av de store husene har allerede revidert oljeprisestimatene sine, og kuttene har variert på mellom 2 og 20%. Det store spørsmålet som fortsatt er ubesvart, er om denne vedvarende lave oljeprisen og de påfølgende underinvesteringene i nye felt vil føre til over $100 per fat tilstander etter 2020..

En litt overraskende gladnyhet i helgen var det Bloomberg som kom med. Bostyreren etter Madoffs Ponzi svindel har gjenvunnet over 70% av pengene til investorene. $19mrd er totalen på alle kravene som har kommet inn, hvor advokaten Irvin Picard har klart å få tilbake over $13mrd 10år etter svindelen ble avslørt.
“Fondet” til Madoff var på hele $65mrd, men brorparten av dette var fantomgevinster, og det er de som tok ut disse “gevinstene” underveis som har måttet betale tilbake, uavhengig om man var i god tro eller ikke.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer