Morgenrapport Mandag


Nikkei +0.12%  Shanghai +0.97% S&P500 -0.91% DAX futures +0.00%

Stein Ove Haugen har Hegnar.no publiserer Søndagens Aksjetips som fast spalte i mange år. Det er en fin teknisk analyse av Oslo Børs med graf og kommentarer. Han er ikke redd for å lene seg den ene eller andre veien, men  i gårsdagens analyse tar han mange forbehold, og det forteller oss at markedet er vanskelig å spå. Det kan med andre ord slå begge veier. 

Til tross for en rød dag på Wall Street fredag kveld, åpnet de asiatiske børsene i pluss denne mandagen. Kanskje vi får en rolig start på Oslo Børs, men de fleste aktørene vil nok holde et øye med oljeprisen. Fallet på 20% har sendt både Crude og WTI helt ned i en to års “tradingrange”. Det er positivt for Norwegian og ulike emerging markets, som har slitt med sterk dollar, høyere renter og stigende råvarepriser, men negativt for nesten alt annet på Oslo Børs.

Jeg tror mye av årsaken ligger i at konsensus var altfor bullish ved innføringen av sanksjoner på Iransk eksport, men alle ble tatt på sengen da Trump signerte en lang liste med unntak blant annet Kina, India osv. Det betyr 1 millioner fat olje om dagen som analytikerne ikke hadde regnet med. På den positive siden begynner OPEC å snakke om produksjonskutt igjen, og kartellet skal møtes 5 desember. Plutselig kan prisen stige på mediekjøret og spekulasjoner i forkant av møte.

-/ NORGES ANDRE bærebjelke -> lakseoppdrett, har gitt store gevinster i høst til tross for børsfall. Se bare på Salmar som steg 10% på høyt volum på fredag, da Equinor falt -2.5% til laveste notering siden mai måned. For fem uker siden skrev jeg om Atlantic Sapphire som bygger landbasert oppdrettsanlegg i Florida. Da var kursen rett i underkant av 60 kroner. I forrige uke kjøpte et styremedlem 130.000 aksjer på 63 kroner, og kursen fortsatte til 75 kroner. M.a.o en av få aksjer som har hatt en sterk utvikling de siste ukene.

-/ DAGENS SOLEKLARE tips er den siste boken til Ray Dalio, grunnlegger av verdens største hegdefons Bridgewater Associates. Han utga en bok i fjor som het Principles og nå har han skrevet en bok som heter “Principles for Navigating Big Debt Crisis”. Han har rett og slett tatt for seg alle finanskriser i historien, med kommentarer på hva vi bør lære av dem og hvordan vi kan unngå lignede kriser i fremtiden.Den koster $15 på Amazon, men du får den gratis hvis du registrerer deg for hans nyhetsbrev.Slik har verden blitt. Personlig data og muligheten til å markedsføre ytterligere produkter er verdt mye mer enn 150 kroner per person. Hør gjerne intervjuet med Ray Dalio på Masters of Business om boken!

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer