Morgenrapport Mandag

Morgenrapport Mandag


Nikkei – stengt  Shanghai -+0.76%  S&P500 +1.49%  DAX futures +0.37%


Europa endte godt i det rød på fredag, men en imponerende snuoperasjon i USA gjorde at indeksene over dammen avsluttet uken med grønne tall. Japan er fraværende med ferie idag, men resten av Asia følger der USA avsluttet, og samtlige relevante indekser er opp. OPEC sin månedsrapport er så og si det eneste på kalenderen idag.

Forrige mandag går klart inn i historieboken med både det største poengfallet noensinne for Dow Jones, og ikke minst med tanke på VIX bevegelsen. Dette er det allerede skrevet opp og ned om, men FT sin prat med en av de som satte opp derivater linket opp til VIXen i 2003 tar frem et par gode poenger. Sandy Rattray, nå CIO i Man Group, jobbet i Goldman Sachs da han var med på å sette opp formelen for VIX futuren. Han mener nå at VIXen har gått fra å være en indikator på noe, til å bli noe som påvirker det den skal observere. Han sier med andre ord at det er så mye derivater og handel linket direkte opp til VIXen at den ikke lenger er en pålitelig indikator. Det er vanskelig å motsi han da VIX futures har satt volumsrekorder flere ganger over de siste 6 månedene.
Ironien er at risk indikatoren nå faktisk vil øke risken til mange av bankene og fondene verden over. VIXen er en gjerne en viktig faktor i mange riskmodeller, noe som garantert er et samtaleemne hos mange av de nevnte aktørene nå. VIXen er rett og slett ikke en god indikator på put/call ration lengre, og må nå nesten ses på som et helt eget instrument for spekulasjon.

En interessant observasjon av JP Morgan er hvordan aksjemarkedene ikke dro med seg høy beta valutaer og råvarer i fallet. Hvis dette fallet skulle vært noe mer enn bare en korreksjon, så ville vi sett ett langt mer korrelert fall gjennom de forskjellige klassene enn det vi har vært vitne til så langt. Nå er nok ikke volatiliteten over helt enda, men det ser absolutt ut som om man slipper å gå til storinnkjøp av hermetikk og våpen, denne gangen også.

På tide og nevne Bitcoin igjen. BTC har lagt seg på midten av $8000, etter en tur rett under $6000 forrige uke. Jeg skal ikke stikke hånden inn i vepsebolet og begynne å diskutere den reelle verdien av BTC nå, men det er langt mer interessant å se på kostnaden på hver enkelt BTC. Grafen over illustrerer veldig godt kostnaden som ligger bak miningen av bitcoin i de områdene hvor det faktisk mines mest bitcoin. Med hederlig unntak av lav kost Kina, så ligger kostnaden rundt $4500/BTC, noe som gjør at flere og flere mining aktører nå ser etter hvor man kan spare noen hundre $ på mining(les strøm). Dette har blant annet den lille byen Wenatchee i Washington fått merke. Byen med 34 000 innbyggere og flere vannkraftverk (les billig strøm) har siden 2013 sett storinnrykk av aktører som bruker byens gunstige infrastruktur til mining av kryptovaluta.

Avslutter med HSBC sine forskjellige scenarier for det amerikanske aksjemarkedet.

Thomas Mathisen

Nordnetbloggen.no     Nestehelg.no    BizBot.no    @richardpaulsen

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer