Morgenrapport Mandag

Morgenrapport Mandag


Nikkei –2.53%  Shanghai +0.63%  S&P500 -2.12%  DAX futures -0.53%


Markedet avsluttet tungt over hele linjen på fredag, og brorparten av de ledende indeksene slanket seg mellom 4-5% i løpet av uken. Nikkei starter uken med ett fall på 2,5%, og resten av Asia er også rødt. Ett hederlig unntak er Shanghai, som stiger etter at Caixin PMI kom inn på 7 års høy.
Service PMI slippes fra Spania, Italia, Frankrike, Tyskland, EU, UK, og USA. ISM non Manufacturing fra USA, samt en tale fra Draghi er også på agendaen senere idag.

Dow Jones falt flere punkter på fredag enn den gjorde på Black Monday i 87, og skriver seg inn i rekordboken som det 9ende største poengfallet noensinne. Prosentmessig holder fallet såvidt til topp 700.
Sett uken under ett så hadde de fleste indeksene den styggeste uken på 2 år, men markedet har vært gjennom ett ekstraordinært 2017, som på ingen måte bør være en benchmark for normalen, snarere tvert imot.
Obligasjoner ser ut til å være den ledende faktoren for nedsalget, og grunnen for dette igjen ser ut til å være todelt.
Amerikanske renter stiger sammen med inflasjonsforventningene, skattekuttene vil gi ytterligere momentum til en økonomi som allerede er godt over marsjfart, Atlanta Fed sin modell peker på en 5,4% vekst i BNP for januar, ikke akkurat da det trengs stimuli. All kapitalen som bringes tilbake til USA, spesielt av tech selskapene, vil sysselsettes i en eller form og farge, som igjen vil presse inflasjonen oppover.

Europeiske obligasjoner ser ut til å lide mer under kommentarer fra ECB, hvor antallet medlemmer som ønsker fullstendig stopp i QE øker fra uke til uke. Markit sin Manufacturing PMI modell peker nå på en 5% vekst i global BNP så langt i 2018. Dette skal godt gjøres å holde inn gjennom de neste 11 månedene, men er en god pekepinn på tempoet globalt. Igjen, ikke et klima hvor flere titalls milliarder av euro trengs pumpes inn i systemet.

Hvis volatilitet øker, og markedene faller mer, så er det en liten hær av Risk Parity fond som må starte en ganske solid nedvekting. Dette er fond som girer opp når markedene stiger i et trygt og godt tempo, men som igjen må skalere ned når volatiliteten og risken øker. Det snakkes om godt over $30mrd i aksjer som må ut av disse fondene innen uken er omme, hvis de nærmeste dagene ikke stabiliserer seg.

Gjemmesteder er det få av under slike omstendigheter, men dette byr på muligheter for reposisjonering. I et klima hvor BNP stiger mellom 4-5% og rentene plutselig kan gjøre det som for 6 måneder siden nesten var utenkelig, akselere, så er det på tide å se etter inflasjonshedging.

I et mer volatilt marked, så er det verdt å merke seg hva en av verdens største forvaltere gjør. Bridgewater har plukket seg ut Italia som sitt beste shortcase. De har akkumulert store short posisjoner de siste par månedene, og grafen over viser klart hvilken sektor de er tyngst inne i, finans. Italienske banker er kjent for å allerede ha skjøre balanser, samt en overkant høy andel italienske statsobligasjoner på bok. Grunnen for at de har så mye obligasjoner er at de kan skrive disse tilnærmet null risk, og igjen motta ytterlige funding fra ECB. I et marked som sakte men sikkert diskonterer ECB sin exit, kan disse fort vise seg å gjøre store skader for banker uten tilstrekkelig egenkapital. Ikke rart bankene står i kø for å dumpe disse til ECB, som på disse nivåene nesten er eneste kjøper.
Italienerne går til valgurnene om under en måned, noe som forventes å føre til en hengende regjering, som igjen vil slite med å utrette sårt trengte reformer.

Reuters hadde i helgen en god artikkel på hvordan skiferboomen i USA gjør at WTI nå truer Brent for posisjonen som verdens benhmark for olje.

Thomas Mathisen

Nordnetbloggen.no     Nestehelg.no    BizBot.no    @richardpaulsen

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer